Za dlaku izbjegnut sudar suhova i Putinovog aviona?

15:07, 09.02.2016.
Thumbnail

Neki ruski mediji objavili su informaciju da se avion Tu-134 iz flote koja prevozi ruskog predsjednika Vladimira Putina umalo sudario sa dva vojna lovca Su 27, ali je rusko Ministarstvo odbrane demantovalo da je došlo do njihovog približavanja.

Ruski mediji su naveli da su pravu katastrofu spriječili su kontrolori leta sa moskovskog aerodroma Vnukovo, koji su u posljednjem trenutku preusmjerili avion Tu-134.

"Rosijskaja gazeta" prenijela je saopštenje Ministarstva odbrane da približvanja aviona nije bilo i da nema nikakvih podataka o tome da su prekršena pravila leta koja važe za vojne avione.

U Ministarstvu ističu da je let dva lovca obavljen prema ranije preciziranoj maršruti.

Neki ruski mediji su objavili da se incident dogodio 4. februara na nebu iznad Tverske oblasti, sjeverozapadno od Moskve i da je avion Tu-134, koji pripada Specijalnom letačkom odredu "Rusija", zaduženom za prevoz visokih funkcionera, među kojima su i predsjednik i premijer Rusije, poletio je sa aerodroma Vnukovo i da u njemu nije bio niko od zvaničnika, već samo redovna posada.

Avion je poletio oko 11 sati ujutro ka Sankt Petersburgu, i posle nekoliko minuta leta bio je na visini od 10.000 metara iznad sela Pačinok u Tverskoj oblasti.

U isto vreme, dva lovca Su-27 iz vojne vazdušne baze Hatilovo bila su na redovnom trenažnom letu, takođe na 10.000 metara i skrenuli su ka rejonu sela Pačinok.

Kontrolori leta na Vnukovu primijetili su da se lovci velikom brzinom od 1.300 kilometara na sat približavaju putničkom avionu, naredili su posadi Tu-134 da počne da se spušta. Kako tvrde ruski mediji, samo nekoliko sekundi dijelilo je avione od sudara.

Lovci su preletjeli iznad Tu-134 i nastavili ka aerodromu Besovec u Karelskoj oblasti, a putnički avion odletio je ka Sankt Petersburgu.