Za Časni krst u Banjaluci plivala 33 mladića

20:28, 19.01.2018.
Thumbnail

Za Časni Krst u Banjaluci plivala su 33 mladića. Hladan i brz Vrbas nije bio prepreka za najbržeg, Mirka Ivankovića. Više od hiljadu posmatrača na Gradskom mostu, aplauzom su ispratili dvadesetpetogodišnjaka koji godinama pliva na Bogojavljenje. Ova mu je najuspješnija.

"Htio bih čestitati svim momcima koji su plivali. Svi smo mi danas pobjednici, ali eto uvijek mora neko prvi doći. Drago mi je što sam to bio baš ja. Ovo mi je četvrta godina da plivam. Ponosan sam i nadam se da ću i ubuduće plivati, ako Bog da zdravlja. Pozdravljam sve momke još jednom", rekao je Mirko Ivanković.

Sve je počelo bogojavljenskom liturgijom nakon čega je, od Hrama Hrista Spasitelja do mosta, krenula litija. Uz blagoslov Vladike banjalučkog, Časni krst je spušten u rijeku, a sve oči bile su uprte u hrabre momke. Među brojnom publikom, bio je i gradonačelnik.

"Ova tradicija traje i unazad više od 100 godina, prekidana je u različitim vremenima zavisno od toga koja je država kad dolazila, koji sistem, ratovi i ostalo. Ali se vraćala iznova", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Uz čestitke, za najbržeg je stigao i dukat. I ostalim plivačima uručeni su pokloni.