WhatsApp dobio naređenje: Zabrana dijeljenja podataka sa Fejsbukom

07:46, 21.12.2017.
Thumbnail

Francuska agencija za zaštitu privatnosti pod nazivom CNIL naredila je WhatsAppu da prestane da dijeli podatke korisnika s kompanijom Facebook u čijem je vlasništvu. Aplikacija ima rok od mjesec dana da ispuni naređenje.

Istraga je počela nakon što je WhatsApp prošle godine objavio da dijeli podatke s Facebookom zbog razvoja ciljnog raklamiranja, sigurnosih mjera i poslovne inteligencije.

CNIL je ustanovio da je WhatsAppova namjera da poboljša sigurnost korisnika validna, ali da razlog za poslovnu inteligenciju nije prihvatljiv.

WhatsApp nikada nije obavijestio svoje korisnike da skuplja podatke za poslovnu inteligenciju i da nema načina da se to spriječi osim deinstalacije aplikacije. CNIL tvrdi da WhatsApp krši osnovnu slobodu korisnika.

Evropske agencije su uticale na Facebook u prošlosti, posebno kada je riječ o deljenju podataka. Njemačka je naredila Facebooku da prestane da skuplja podatke korisnika WhatsAppa u septembru prošle godine, a u Velikoj Britaniji je Facebook pristao da prestane sa tim u novembru, takođe prošle godine.

U maju ove godine je Evropska unija kaznila Facebook sa 122 miliona evra zbog obmanjujućih informacija o kupovini WhatsAppa. Tada je kompanija tvrdila da neće moći da povezuje profile korisnika WhatsAppa s Facebookom.

U septembru je EU zatražila od društvenih mreža, među kojima je i Facebook, da se uhvate u koštac s govorom mržnje.

(b92)