Vulin: Hrvatska je u Blajburgu izabrala na kojoj je strani

09:58, 13.05.2018.
Thumbnail

Srpski ministar odbrane Aleksandar Vulin ocijenio je u subotu naveče, komentirišući komemoraciju u Blajburgu, kako je "Hrvatska država još jednom izabrala na kojoj je strani", prenijeli su beogradski mediji.

Vulin je u pisanoj izjavi povodom učestvovanja hrvatskih funkcionera na komemorativnom skupu u Blajburgu, ocijenio kako je to "slika Evrope kakvu Hrvatska želi", prenosi Hina.

"Između jasenovačkih žrtava i blajburških dželata izabrali su da poštovanje iskažu dželatima. Blajburg je slika Evrope kakvu Hrvatska želi", citirali su beogradski mediji Vulinovu izjavu.

U izvještajima i komentarima subotnjeg skupa u Blajburgu, beogradski mediji posvetili su pažnju i izjavi lovca na naciste i direktora jerusalimskog centra "Simon Wiesenthal", Efraima Zurofa, kako je apsolutno nevjerovatno da austrijske vlasti dopuste održavanje skupa, te kako je neuspješno pokušavao uvjeriti austrijsku konzervativnu vladu da taj skup zabrani.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u subotu na Blajburškom polju kako će Sabor RH i u budućnosti biti pokrovitelj komemoracije blajburškim žrtvama, koje su, naglasio je, jedno od teških poglavlja složene hrvatske istorije, te pozvao građane Hrvatske da istom odgovornošću kojom su stvarali nezavisnu Republiku Hrvatsku, grade njenu demokratsku pluralističku budućnost.

(Fena)