Vukotić: Nismo paravojska, "Srbsku čast" smo pozvali na proslavu Dana RS

15:50, 15.01.2018.
Thumbnail

Predsjednik Udruženja građana "Veterani Republike Srpske" Duško Vukotić najavio je danas da će podnijeti tužbe protiv ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića i novinara Slobodana Vaskovića i Avde Avdića zbog, kako kaže, lažnih tvrdnji o takozvanim paravojnim formacijama u Republici Srpskoj.

"Uslijediće tužbe protiv Mektića, Vaskovića i Avdića koji će morati da dokažu ono što govore, odnosno o čemu pišu", rekao je Vukotić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Vukotić tvrdi da Mektić svojim javnim istupom o takozvanim paravojnim formacijama u Republici Srpskoj "svjesno laže u istom maniru kao što je Avdić potpisao, a Vasković napisao laž o tome".

On kaže da je i sam Mektić potvrdio da je riječ o svjesnoj laži, kada je rekao da su bezbjednosne agencije duže vrijeme pratile rad ovih paravojnih formacija.

"Onda su se te iste agencije i uvjerile da ministar koji ih predstavlja bezočno i svjesno laže sa namjerom da naše saborce i potomke, uključujući i članove naših porodica, istura kao mete za buduću odmazdu i hapšenja koje sprema Mektić, zloupotrebom svoje visoke pozicije i direktnim uticajem na vandejtonsko Tužilaštvo i Sud BiH", navodi Vukotić.

On kaže da je Mektićeva meta u političkom smislu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji, kako je naveo, nema nikakve veze sa dolaskom članova Udruženja "Srbska čast" u Republiku Srpsku, kao što ni potpredsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić ili bilo ko iz rukovodstva parlamenta nema nikakve veze sa prisustvom gostiju iz "Srbske časti" na uredno prijavljeni skup u Banjaluci, koji je odobren i na koji su bili pozvani mediji i drugi gosti.

Vukotić je rekao da novinar i bloger Slobodan Vasković "nikada nije napisao nijedan tekst o pripadnicima `Islamske države` i postrojavanju uniformisanih veterana takozvane Armije BiH, kojima je, kao i svim ratnim veteranima svijeta, poveljom UN data mogućnost da imaju svoje uniforme.

On je poručio Mektiću da nikada nije vidio nijednog uniformisanog veterana niti nabildanog potomka kako opasan eksplozivom diže tuđu djecu u vazduh.

"Naši potomci i saborci nisu opasnost ni za koga, ali nećemo pognute glave i ćutke ići u kazamate koje si nam pripremio zarad svoje političke karijere koja nema veze sa bezbjednošću kojom se ti neozbiljno baviš", poručio je Vukotić ministru bezbjednosti BiH.

On smatra da se nepotrebno ušlo u ovu priču koja, vjerovatno, ima za cilj da udruženje veterana bude zabranjeno u Republici Srpskoj, kao i da se u Srbiji pokuša zabraniti Udruženje "Srbska čast".bilbija igor 12

Vukotić kaže da je to cilj pojedinih struktura koje su, kako ocjenjuje, ljubomorne na organizovani rad ovih udruženja, dodajući da njihov rad konkretno smeta Mektiću.

Predsjednik Udruženja "Srbska čast" Igor Bilbija rekao je da ova organizacija nije nikakva paravojna formacija, te da je njeno djelovanje isključivo humanitarnog karaktera.

Bilbija kaže da mu nije poznato da je Udruženje "Srbska čast" proglašeno za nacionalnu opasnost po bezbjednost u BiH i da će njegovim članovima biti zabranjen ulazak u tu zemlju.

"Mogu oni da proglase šta žele", kaže Bilbija i ističe da, ako je zločin i protivzakonito da se organizacija "Srbska čast" pomaže socijalno ugroženim licima onda neka je proglase opasnošću po bezbjednost.

(Srna)

 

 

(EuroBlic)