Vukotić: Mektić zloupotrebljava funkciju obavljajući prljave poslove

18:58, 16.01.2018.
Thumbnail

Predsjednik Udruženja "Veterani Republike Srpske" Duško Vukotić ocijenio je da medijski istupi ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića predstavljaju zloupotrebu te funkcije preko koje, kako smatra, "obavlja prljave poslove za strukture koje su ubijeđene da je Republika Srpska privremena tvorevina".

"Medijska ujdurma koju predvodi Mektić posljedica je dvije vrlo značajne političke činjenice. Prva je ta što su u Federaciji BiH očigledno, nažalost, vrlo loši odnosi Bošnjaka i Hrvata, što se ogleda u nemogućnosti funkcionisanja institucija tog entiteta na bazi komotne većine ili neophodnog konsezusa", rekao je Vukotić Srni.

Kao drugi razlog, Vukotić navodi da je sa obilježavanja 9. januara - Dana Republike u svijet otišla slika o velikoj ljubavi Srba sa obje strane rijeke Drine prema Republici Srpskoj i vjeri u njen trajni opstanak.

"Mektić očigledno obavlja prljave poslove za one strukture koje su ubijeđene da je Republika Srpska privremena. Upravo zbog te ljubavi i snage jedinstva srpskog naroda za Dan Republike, osmišljen je scenario da se to uprlja", smatra Vukotić.

Vukotić kaže da su članovi nevladine organizacije "Srbska čast" došli u Banjaluku na njegov poziv, a na bazi sporazuma o međusobnoj saradnji u njegovanju vrijednosti odbrambeno-otadžbinskog rata, sporta, kulture i drugih aktivnosti koji nemaju veze sa vojskom, niti paravojskom.

On je naveo da je ta saradnja došla kao "kec na desetku" svima koji Republiku Srpsku ili ne vole ili su konvertovali svoju ljubav prema njoj.

"S obzirom na to da narod uglavnom djeluje na vizuelne pojave onda su nabildane i tetovirane figure poslužile kao odličan dekor za jednu strašnu priču. Pitam ljude kojima je struka bezbjednost - da li je moguće da neko ko je opasan za nacionalnu bezbjednost bilo koje države kači svoje fotografije iz raznih životnih situacija na otvorene društvene mreže?", navodi Vukotić.

On smatra da bi, prema toj logici, Mektić trebalo da preispita, kako kaže, "svog jarana Zeida Domnića - zašto i gdje u crnom odijelu i dobro nabildan puca bojevom municijom?".

Vukotić navodi da je Mektić najnovijim izjavama o udruženjima "Srbska čast" i "Veterani Republike Srpske" "ušao u novu fazu opasne igre, koja je uvod u odmazdu koja je već najavljena".

"Opet samo na bazi fotografija sa društvenih mreža i mladalačke želje pojedinih momaka da grade mačo-imidž privlačan vršnjacima, uvodi novi element rusofobije. To je najopasniji dio njegove misije", ocijenio je Vukotić.

On kaže da "takvo ponašanje služi samo za poruku Amerikancima, kojima Mektić poručuje - ako već nećete da hapsite i ubijate kao Srbe, onda ih ubijajte i hapsite kao ruske đake koji su navodno završili nekakvu specijalističku obuku ili u Rusiji ili u Ruskom centru u Srbiji".

"Lično sam bio i u Rusiji i u Ruskom centru u Srbiji i nisam krio te fotografije, niti ću ih kriti. Barem je danas sve dostupno i može biti provjereno. Koliko znam i Ruska Federacija je članica Interpola, a i Srbija, pa je lako provjeriti i dokazati naše kretanje", rekao je Vukotić.

On dodaje da službe "vrlo dobro znaju da od te priče nema ništa, ali da ne zna narod koji glasa na izborima".

"Dakle, važno je narod uplašiti da u Republici Srpskoj postoje nekakve pravojne formacije - namjerno uzeti izraz koji asocira na zločine, ali to nije dovoljno za mentore, pa to sve treba pojačati i pričom o ruskim centrima za obuku", kaže Vukotić.

Osim toga, smatra Vukotić, važno je "napraviti atmosferu u kojoj Mektić predvodi pacifističke i mirovne snage, insistirajući na pravdi i zakonu, a, na drugoj strani, prikazati većinu izraženu kroz vlast u Republici Srpskoj kao loše momke koji su željni rata".

"S obzirom na to da nikome nije do rata, a posebno ne boračkoj populaciji, logično bi onda bilo da bi ti glasovi na izborima trebalo da idu ka Mektiću i sličnim pacifistima i mirotvorcima na ovom prostoru", rekao je Vukotić.

Vukotić samtra da je očigledno namjera "obilježiti udruženja `Srbska čast` i `Veterani Republike Srpske` kako bi što prije izbledjele Mektićeve fotografije sa Zeidom Doknićem, pripadnikom `Crnih labudova`, kao i snimljeni govori islamskih vođa narodu u džamijama koje se nalaze u neposrednoj blizini sjedišta Ministarstva bezbjednosti u Sarajevu".

"Pošto mu smetam i dobro ga čitam, cilj mu je da me ukloni. Zato je danas kao na marginama ponovo pomenuo zapošljavanje moje supruge i šire familije što, opet, nema veze sa istinom", rekao je Vukotić.

Vukotić tvrdi da je njegova supruga zaposlena po redovnoj konkursnoj proceduri sa završenom Visokom školom unutrašnjih poslova u Banjaluci na mjestu mlađeg policajca, dok Mektić "obavlja najvišu dužnost u organima bezbjednosti BiH sa školom iz Zagreba za koju nisu čuli ni u Zagrebu".

(Srna)