Vučković i Družić za ATV: Pušenje ubija po jednog čovjeka svakih šest sekundi

17:55, 31.05.2018.
Thumbnail

Na kraju evropske sedmice borbe protiv pušenja i duvanskog dima gosti magazina "5 do 7" ATV-a bili su ambasadorka evropskog kodeksa protiv raka u Hrvatskoj Helena Vučković i ambasador evropskog kodeksa protiv raka u BiH-RS Amil Družić.

U BiH i Republici Srpskoj, kao nacionalni dan borbe protiv pušenja, obilježava se 31. januar, ali Družić ističe i povezanost ovog prostora sa svjetskom inicijativom u borbi protiv pušenja.

"Studenti Medicinskog fakulteta u Tuzli su prvi u bivšoj Jugoslaviji počeli da obilježavaju dan borbe protiv pušenja, čak nekoliko godina prije nego što je i Svjetska zdravstvena organizacija zvanično odredila svjetski dan borbe protiv pušenja", istakao je Družić i dodao da treću godinu zaredom SaMSIC organizuje i "Zdravosferu" kao kampanju borbe protiv raka.

Prema njegovim riječima, BiH se i danas pridružila svjetskoj kampanji borbe protiv pušenja, koja se u jednom dijelu sprovodi i uz parolu "Klima bez dima".

"Mi u SaMSIC-u, Komitetu za međunarodnu razmjenu studentata medicine RS, tri godine zaredom obilježavamo 31. januar kao dan borbe protiv pušenja, a danas smo tu došli kao podrška globalnom projektu ispred SaMSIC organizacije i kao promotori evropskog kodeksa protiv raka koji je sadržan u našoj krovnoj organizaciji", dodao je Družić.

Helena Vučković ističe da se u Banjaluci vrlo lako i na različitim nivoima prihvata promocija zdravog načina života.

"Brojke SZO su strašne, ali ljudi, prosto, ne upijaju te podatke, a svakih šest sekundi u svijetu umre jedan čovjek od posljedica duvanskog dima", upozorava Helena Vučković i zaključuje da bi borbu protiv pušenja valjalo obilježavati i svaki mjesec, ako treba, ako će to doprinijeti smanjenju broja oboljelih od karcinoma pluća i drugih bolesti prouzrokovanih duvanskim dimom.