Vučić turskom počasnom bataljonu: "Merhaba askeri" VIDEO

16:47, 07.05.2018.
Thumbnail

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan priredio je danas popodne svečani doček predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću ispred Predsjedničke palate u Ankari. Turska konjica sa srpskom zastavom na čelu predvodila je kolonu kojom je lider Srbije došao ispred palate.

Erdogan je gosta iz Srbije dočekao uz počasni bataljon, intoniranje himne dvije države i ispaljivanje počasnih plotuna, a potom su zajednički obavili smotru.

Vučić ih je pozdravio na turskom sa "Merhaba askeri", javlja Tanjug.

Erdogan je juče, na samom početku dvodnevne posjete šefa države Srbije Turskoj, ukazao Vučiću čast time što ga je lično dočekao na aerodromu u Istanbulu, prenosi Al Jazeera.

Naime, lider Turske obično ne dočekuje svoje goste na aerodromu, već to čine predstavnici Vlade.

Nakon današnjeg zvaničnog dočeka slijede bilateralni razgovori, a dočeku su prisustvovali ministri obe Vlade.

Vučić i Erdogan prvo će imati sastanak u četiri oka, a u isto vrijeme ministri Turske i Srbije imaće bilateralne susrete. Zatim će biti održan plenarni sastanak delegacija dvije države i potpisivanje bilateralnih dokumenata.

Predviđeno je i da se predsjednici obrate medijima, nakon čega će šef turske države u čast posjete svog visokog gosta iz Srbije prirediti svečanu večeru.

Predsjednik Srbije se ranije danas sastao sa predsjednikom Parlamenta Turske Ismailom Kahramanom, a položio je i vijenac ispred mauzoleja Mustafi Kemalu Ataturku.

(Klix)