Vučić: Srbi će morati ne da kukaju, plaču ili psuju

11:36, 09.10.2017.
Thumbnail

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ocijenio da oslobađajuća presuda Naseru Oriću znači da će Srbi za pravdu morati da se bore sami, te pozvao Srbe da zbog te presude ne izgovore nijednu gorku riječ protiv komšija Bošnjaka i poručio da istinu nijedan sud neće moći da sakrije.

"Pozivam Srbe da zbog ove presude, kao i posle onog što se meni dogodilo u Srebrenici, ne izgovore nijednu grču reč protiv naših komšija Bošnjaka, da gradimo prijateljstvo i budućnost sa njima. A, istinu nijedan sud, ma kako je skrivao, neće moći da sakrije", rekao je Vučić.

On je istakao da njegova uloga kao predsjednika nije da kaže najstrašnije moguće riječi, jer je očigledno da životi Slobodana Ilića, Milutina Miloševića, Mitra Savića nisu vrijedni kao životi nekih drugih ljudi.

"Jasno je da srpska suza nema roditelja", rekao je Vučić novinarima u Beogradu, nakon sastanka sa evropskim komesarom za humanitarnu pomoć i upravljanje kriznim situacijama Kristosom Stilijanidisom.

On je dodao da je jasno i da će Srbi morati da se za pravdu bore sami i da će uvijek samo Srbi biti optuživani i da nikada ni Ramuš Haradinaj ni Orić neće biti krivi.

"Ako je po njihovim sudovima, nikada niko neće biti kriv za najveći broj Srba koji su stradali, a najviše Srba stradalo je na prostoru bivše Jugoslavije, Srba i Bošnjaka", rekao je Vučić.

On je ocijenio da će Srbi morati ne da kukaju, plaču ili psuju, nego da se bore snažnijom ekonomijom, svojom većom snagom i jedinstvom, većim radom.

"Da taj rad donese plodove za budućnost našoj deci, da ne skrivamo istinu od naše dece, da tamo gde smo za nešto odgovorni - da to prihvatimo, a tamo gde su drugi odgovorni - da o tome jasno i nedvosmisleno govorimo, ali da gledamo u evropsku budućnost Srbije", rekao je Vučić.

Kada je riječ o pismu koje Beograd namjerava da pošalje Briselu, u kojem će postaviti niz pitanja u vezi sa stavom EU da se slučajevi Katalonije i Kosova ne mogu porediti, Vučić je rekao da je ono završeno, ali da sada neće biti poslato.

"Nećemo ga poslati sada zato što smo zamoljeni od španskih prijatelja da to ne učinimo u ovom trenutku, da ne otežamo njihovu poziciju. Uradićemo to u narednom periodu. A kada, obavestićemo vas. Imamo obavezu prema španskim prijateljima, jer su nam pomagali oko Interola i Uneska i svega što se zbivalo u EU", dodao je Vučić.

On je istakao da Srbija neće da odustane od traženja odgovora na to pitanje od Brisela.

Vučić je rekao da Evropa ćuti na izjave Edija Rame koji kaže da Srbija napreduje ka EU, iako nije priznala nezavisno Kosovo, kao i kada ga potpredsjednik HDZ naziva četnikom.

"Meni niko u porodici nije bio ni četnik, i partizan, nego obični Srbi koji su stradali od ustaške ruke", naglasio je Vučić.

(Srna)