Vučić sazvao hitne konsultacije zbog Katalonije i KiM

15:12, 02.10.2017.
Thumbnail

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je premijerku, sve članove Vlade, predstavnike obavještajnih i bezbjednosnih agencija na konsultacije u predsjedništvo, prenio je Blic.

Konsultacije će, prema pisanju Blica, uslijediti nakon saopštenja Evropske komisije u kojem se kaže da se ne mogu porediti Katalonija i Kosovo.

Evropska komisija, koja je referendum u Kataloniji proglasila neustavnim, tvrdi da slučaj te španske pokrajine i Kosova i Metohije "nisu uporedivi", jer je "Španija država-članica" Evropske unije.

"Kada je priznanje Kosova u pitanju, to je bio vrlo specifičan kontekst. To je bila pozicija usvojena od strane različitih UN deklaracija i različitih UN rezolucija i međunarodne zajednice. Veoma specifičan kontekst, sa specifičnim razlozima", izjavio je portparol Evropske komisije Margaritis Shinas, ali nije objasnio o kojim deklaracijama i rezolucijama UN se radi, niti u čemu su "specifičnosti" koje je spomenuo.

Evropska komisija u svojoj današnjoj deklaraciji navodi da, uzimajući u obzir španski ustav, jučerašnje glasanje u Kataloniji "nije bilo legalno".

"Za EK ovo je unutrašnje pitanje Španije, koje se mora rješavati u skladu sa ustavnim zakonima Španije. Mi ponavljamo poziciju koju su imale i ova i prethodna Evropska komisija, a to je da bi u slučaju da je ovaj referendum organizovan u skladu sa španskim ustavom, to značilo da bi se teritorija koja odlazi našla van EU", rekao je Shinas nastojeći da obrazloži poziciju Evropske komisije.

Mimo tog, čisto zakonskog aspekta u ovom slučaju, Evropska komisija poručuje i da je sada vrijeme za "jedinstvo i stabilnost, a ne za podjele i fragmentaciju".

"Pozivamo sve relevantne igrače da se brzo prebace od konfrontacije na dijalog. Nasilje nikada ne može da bude instrument u politici. Vjerujemo vođstvu premijera Marijana Rahoja da će riješiti ovaj komplikovani proces u punom poštovanju španskog ustava i fundamentalnih prava građana", zaključuju u Evropskoj komisiji.

U sjedištu Evropske komisije u Briselu navode da su tokom vikenda kancelarije predsjednika Komisije Žan Klod Јunkera i premijera Španije Marijana Rahoja bile u stalnim kontaktima, kao i da će se tokom dana Јunker i Rahoj lično čuti telefonom povodom dešavanja u Španiji.

(Sputnjik)