Vučić: Nismo spremni za ucjene i prijetnje

16:04, 11.05.2018.
Thumbnail

Kompromis ne može da bude ispunjavanje svih želja albanske strane, a da Srbi moraju da prihvate sve što oni žele, jer, u protivnom, će biti krivi za slom bilo kakvih razgovora i pregovora, rekao je danas predsjednik Aleksandar Vučić na zajedničkoj pres konferenciji sa predsjednikom Odbora Bundestaga za evropske poslove, Ginterom Krihbaumom.

Vučić je istakao da je Srbija za kompromis i da želi da razgovara, u cilju pronalaženja kompromisnog rješenja.

Dodao je da je pitanje Kosova i Metohije bila ključna tema njihovih razgovora, te da je njemačkom poslaniku ukazao da je Srbija ispunila sve obaveze sporazuma iz Brisela, a Priština nije onu jednu koju je preuzela.

Predsjednik Srbije istakao je i da su svi ekonomski parametri na strani Srbije, ali da, ako ne budemo pronašli održivo rješenje za Kosovo i Metohiju, prijeti opasnost da se možemo vratiti na vrijeme iz 2011. bankrotstva i teške situacije, kada smo morali Srbiju da spašavamo.

Vučić je, nakon sastanka sa poslanikom njemačkog Bundestaga i predsjednikom Odbora za odnose sa EU Ginterom Krihbaumom, naglasio da je najveći dio razgovora bio posvećen odnosima Beogarda i Prištine.

Rekao je da je sa gostom govorio o unutrašnjem dijalogu, šta građani Srbije misle, ali i Briselskom sporazumu, obavezama koje je Srbija ispunila i samo jednoj obavezi koju je imala druga strana, a nije joj palo napamet da to ispuni.

Ukazao je da to Srbiji mnogo otežava situaciju, naročito poslije brutalnog hapšenja dirketora Kancelarije za KiM Marka Đurića, te dodao da pored svega moramo da razgovarmao.

"Rekao sam Krihbaumu da želimo da razgovaramo, želimo kompromis, ali da ne može biti ispunjavanje svih želja albanske strane i da Srbi moraju da prihvate sve što Albanci žele, jer bi u protivnom bili krivi za neuspjeh. Za ucjene i prijetnje nismo spremni", poručio je Vučić.

Građani Srbije će, kako je najavio, imati priliku da se izjasne o onome što budemo mislili da je racionalno i kompromisno rješneje.

"Da li ćemo imati dovoljno hrabrosti i snage da donesemo rješenje, ali i drugi da sa nama učestvuju u tome, vidjećemo. Nisam preveliki optimista, ali uvijek postoji nada da ljudi žele da gledaju više u budućnost nego u prošlost", naglasio je on.

(Kurir)