Vučić i Erdogan: U Srbiju stiže gas iz gasovoda "Turski tok"

15:25, 10.10.2017.
Thumbnail

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan smatra da će ubrzo u Srbiju doći gas iz gasovoda "Turski tok", čime će biti riješen problem snabdijevanja ovim energentom.

Erdogan je podsjetio da se "Turski tok" radi u saradnji sa Rusijom, nakon što nije realizovan gasovod "Tanap" i napomenuo da se nastavlja njegova izgradnja kroz crnomorski region, Tursku i dalje ka Evropi.

On je istakao da su o tome razgovarali srpski i turski ministri energetike danas u Beogradu, kao i da o tome Turska nastavlja da pregovara sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Tako da ćemo u najkraće vrijeme našim prijateljima, poput Srbije, posebno na polju obnovljive energije i gasa, željeti da što prije dopremimo gas. Smatram da ni Putin neće negativno gledati na to", rekao je Erdogan na konferenciji za novinare sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Govoreći o sutrašnjoj posjeti Novom Pazaru i njegovoj poruci Bošnjacima, Erdogan je istakao da je taj grad most saradnje, te da ima veoma značajnu ulogu za prijateljstvo Srbije i Turske.

"Nikada neću biti uz nacionalizam, posebno uz etnički nacionalizam, i to ću još jednom ponoviti i u Novom Pazaru", rekao je Erdogan, navodeći da će Novopazarcima biti saopštena dobra vijest u vezi sa gradnjom puta Beograd- Sarajevo.

Turski predsjednik vjeruje da će ova posjeta biti veliki početak u odnosima dvije zemlje u svim oblastima.

Vučić je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je Turska prijatelj Srbije. "Nije ovo 1389. godina, mi smo danas su 2017. godini i hoćemo i želimo najbolje moguće odnose sa Turskom, napravićemo ih i izgradićemo ih. To je u interesu Turske, ali i velikom interesu Srbije", rekao je Vučić.

On je naveo da je ovo njegov četvrti susret sa Erdoganom ove godine, dodavši da uvijek može da sazna nešto o probemima na Bliskom istoku i turskim odnosima i sa Rusijom i SAD.

"Da vidimo gde našu brojčano i teritorijalno relativno malu zemlju možemo da smestimo u tim okvirima. Zadovoljan sam zbog toga što nam je Turska prijatelj", rekao je Vučić.

Vučić je rekao da Srbija želi da osigura mir i stabilnost i dobre odnose između Srba i Bošnjaka svuda u Srbiji, te dodao da će sutra u Novom Pazaru, gdje će biti i Srbi i Bošnjaci, on i Erdogan govoriti o tome.

(Srna)