Vučić: Bolje mi je da se borim za Srbiju, nego da spavam i jedem šniclu

11:26, 17.04.2018.
Thumbnail

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se danas javnosti povodom sinoćnjeg gostovanja kosovskog premijera Ramuša Haradinaja na jednoj televiziji sa nacionalnom frekvencijom.

Vučić je iz Predsjedništva Srbije na početku podsjetio da je sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel imao konstruktivan sastanak u Berlinu i da je uvjeren u njenu podršku uprkos razlikama u mišljenju o određenim pitanjima, prije svega statusu Kosova i Metohije.

"Već četiri godine slušam priče da Srbija više neće moći da se igra, da sjedi na dvije stolice... Srbija ima svoju stolicu i ne igra se politike. Stekli smo poštovanje svjetskih sila o čemu govore i sastanci sa gospođom Merkel. Pred nama su stalno teški trenuci, ova godina neće biti laka, jer će postojati velika želja da se čvor oko KiM riješi, a to ste mogli da vidite i iz izjave Haradinaja koji je priznao da oni kao država ne postoje, već im politiku vode SAD", objasnio je Vučić istakavši da nema ništa protiv gostovanja kosovskog premijera na srpskoj televiziji, jer je to "profesionalni izazov novinara u koji ne želi da se miješa".

Predsjednik Srbije je u nastavku dodao da su ključne greške oko pitanja KiM učinjene 2008. i 2010. godine, te da su ta loša politička postupanja kasnije plaćena visokim cenama.

"Oni se sprdaju sa mnom što se pojedoh živ i što pokušavam da se iskoprcamo iz tog ambisa i tražimo nešto bolje za Srbiju i njen narod. Zamjeraju mi što ja navodno dajem neku teritoriju, koja je već odavno data, za fabriku. Šta je loše u tome što želim nove fabrike i radna mjesta za naše ljude? Kad god ljudi u Srbiji pomisle da su nešto rekli Haradinaj ili Tači, treba da razumiju da im je to rekao neko drugi da kažu. Ja nikada ne zloupotrebljavam svoje razgovore sa svjetskim zvaničnicima", naveo je Vučić u razgovoru za televiziju Pink.

Osvrnuvši se na pitanje statusa niškog aerodroma "Konstantin Veliki" oko kojeg se podigla velika bura u javnosti, Vučić je ponovio da on "neće preći u ruke Butana ili Nepala, već države Srbije".

"Po Ustavu Srbije aerodrom pripada državi. Ali i da to ostavimo po strani, da se sjetimo one Titove da se ne treba držati Ustava i zakona "kao pijan plota". Da vas pitam je l` imate novac? Zar ne vjerujete svojoj državi? Nije to partijsko pitanje nego ne znaju šta da rade. Potpisao sam da ne mogu da odajem tajne naše Bezbjednosno-informativne agencije, ali i u to pitanje su se miješali neki sa strane i za to imam mnogo dokaza. Vidjećete ko ih je, kada i na koji način pozivao i govorio im kako da rade protiv Vlade, oslabe Srbiju i izazivaju nemire. Ali ja se ne dodvoravam nikome, nisam budala koja će našu zemlju, ljude i našu djecu da vodi glavom kroz zid. Mi smo nacija u nestajanju, ali kad ja to kažem, oni lažu kako ja tjeram ljude da prave djecu. Ja sam ih samo zamolio da razumiju da nam je otadžbina u opasnosti. Mijenjali su nam granice od pamtivijeka, ali smo uspijevali da održimo naše nacionalno biće, a sada polako ali sigurno nestajemo i niko se zbog toga ne uzbuđuje. Zvaćemo se Hazari ili tako nekako. Ja se strašno sekiram, a oni se smiju što kažem da noću ne mogu da spavam i da ne mogu da jedem. Takav sam bio i kao student, probudim se u četiri ujutru noć pred ispit, pa ponovo prelazim knjigu. Pa bolje mi je da provedem sat i po ili dva da se borim za svoju zemlju u razgovoru sa Merkelovom, nego da jedem šniclu. Naravno da imam tremu, pa zar mislite da će neko nešto da nam da tek tako, a oni mi se smiju. Odu do prvog kafića, sjednu, pa još malo pljuju po Vučiću", uzvratio je predsjednik Srbije.

(kurir.rs)