Vojne helikoptere će remontovati firma bez sertifikata?

14:32, 14.08.2017.
Thumbnail

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu parlamenta BiH Dušanka Majkić upozorila je danas da je Ministarstvo odbrane BiH na nedavno raspisanom tenderu za remont dva helikoptera izabralo litvansku kompaniju koja nema određene sertifikate za taj posao i ne može garantovati njihov siguran rad nakon remonta.

"Na treći tender za remont helikoptera "MI", ruske proizvodnje, pošto su prethodna dva propala, javili su se ruska kompanija `Helikopteri Rusije` i litvanska kompanija `Helisota`, koja je više puta učestvovala na međunarodnim tenderima dajući lažne informacije", rekla je Majkićeva Srni.

Ona je istakla da je izborom litvanske kompanije Ministarstvo odbrane BiH potpuno ispustilo iz vida da je za nastavak pouzdanog rada avio-tehnike ruske proizvodnje potrebno da ona bude servisirana u preduzećima koja imaju sertifikat registrovanog proizvođača helikoptera modela "MI".

Od prvog do najnovijeg tendera za remont dva helikoptera Oružanih snaga BiH prošle su tri i po godine, podsjetila je Majkićeva i navela da je odluku o remontu helikoptera "MI-8Ti" i "MI-8MTV1" Savjet ministara BiH donio na sjednici 23. decembra 2015. godine.

"Troškovi remonta procijenjeni su na 7.480.000 KM", dodala je Majkićeva.

Ona je podsjetila na propuste načinjene prilikom remonta dva helikoptera Ministarstva odbrane "MI-8MTV" i "MI-17" u Ukrajini.

Ugovori za remont helikoptera i obuku pilota sa ukrajinskom firmom "Ukrspekeksport" potpisani su 18. decembra 2006. godine, remont je počeo u maju 2007., a okončan u junu 2008. godine.

"Nevjerovatno je kakvi su sve nedostaci na helikopterima uočeni poslije prijema i nekoliko sati rada u jedinici, a greške su bile takve da su dovodile u pitanje sam kvalitet izvršenog remonta", istakla je Majkićeva.

Ona je navela da je u tom slučaju registrovano curenje hidro-ulja u helikopteru, što je moglo dovesti do zapaljenja letjelica, kao i zaprljani filteri motornog ulja i filteri goriva, te rezervoar goriva pun taloga, što je dokaz da pri remontu ništa nije urađeno.

Majkićeva je dodala da je dio dokumentacije koji se odnosi na neuspješno izvršeni remont helikoptera u Ukrajini, koji je plaćen 10 miliona KM, završio u jezeru Buguljić u Federaciji BiH, zbog bojazni od sudske istrage.

"Dva uspješno remontovana helikoptera puno bi značila BiH u vrijeme velikih požara, ali ako je donesena odluka da se remont povjeri firmi koja nema određene sertifikate, naći ćemo se u situaciji kao kada je taj posao uradila ukrajinska firma, takođe, bez sertifikata", zaključila je Majkićeva.

Navodeći da je u 2016. godini Ministarstvo odbrane BiH imalo budžet od oko 300 miliona KM, Majkićeva je istakla da ova institucija spada u red onih koje svake godine dobijaju veliki broj primjedbi Kancelarije za reviziju institucija BiH, pri čemu se ključna odnosi na proces javnih nabavki.

(Srna)