Vlasnici IT kompanija osiromašili preko noći

18:23, 02.12.2017.
Thumbnail

Multimilijarderi koji stoje iza najuspešnijih IT kompanija kao što su Fejsbuk, Amazon i Alfabet ovih dana su u šoku i dubokoj žalosti.

Zbog pada Nasdaq 100 tržišnog indeksa vrijednosti, prenosi B92.

Ovaj najgori pad u posljednja tri mjeseca, najbogatiji ljudi IT industrije i te kako su osjetili na svojoj koži. Ovi IT giganti su izgubili oko 7,6 milijardi dolara svog bogatstva. Iznenađujući pad dolazi poslije izuzetno uspješnog Black Friday praznika kupovine tokom kojeg je vlasnik Amazona Džef Bezos postao najbogatiji čovjek na planeti. Na njegovu žalost bogataški rekord je bio kratkog vijeka. Njegovo bogatstvo je umanjeno za 2,5 milijardi dolara pa je tako ostao da živi sa „bijednih“ 97,5 milijardi.

Najtužniji ovih dana je definitivno Mark Zakerberg jer je on najviše stradao. Imovina mu je umanjena za 2,9 milijardi dolara. Tu negdje su i siroti vlasnici Alfabeta Sergej Brin i Lari Pejdž koji su izgubili svako po milijardu dolara, dok je glavnokomandujući Netflixa izgubio smiješnu sumu od 133 miliona dolara.

Kako se desio pad vrijednosti najuspešnijih IT kompanija?

Razlozi su političke prirode – Republikanci žele da donesu zakon koji će promijeniti porez za akcije tehnoloških kompanija. Trenutno je 18,5% ali očekuje se značajna promjena, što je uticalo na špekulativne aktivnosti na tržištu. I dok Amazon nakon uspješnog Black Fridaya sa nestrpljenjem očekuje božićnu šoping histeriju, ostali nemaju previše razloga za optimizam. Google se nalazi u brojnim parnicama u kojima može da izgubi 10 puta više novca nego što se sad desilo.