Vlado Đajić ispratio Mirka Stanetića

15:53, 06.04.2017.
Thumbnail

Novoimenovani vršilac dužnosti generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra /UKC/ Republike Srpske Vlado Đajić rekao je danas u Banjaluci da će se truditi da ova zdravstvena ustanova bude ravnopravna ili čak bolja od sličnih zdravstvenih centara u regiji.

Đajić, koji je na direktorskoj poziciji zamijenio dosadašnjeg prvog čovjeka UKC-a Mirka Stanetića, rekao je da će svi pacijenti u toj zdravstvenoj ustanovi biti ravnopravni i dobro došli.

"Trudićemo se da razvijemo i unaprijedimo organizaciju. Radićemo i na podizanju kvaliteta usluga, prostora, opreme, kadra, kao i na poboljšanju kontrole rada", poručio je Đajić.

On je dodao da će se boriti za poboljšanje statusa, ugleda i dostojanstva ljekara i zdravstvenih radnika UKC-a.

"Radimo analizu i pravimo plan za dalje rukovođenje UKC-om i računamo na sve zaposlene. U svom radu očekujemo podršku resornog ministarstva i korektnu saradnju s medijima", naveo je Đajić.

Dosadašnji direktor UKC-a Mirko Stanetić rekao je da su uspjesi UKC-a Srpske nedvosmileni, te da je lani bilo 65.000 hospitalizovanih pacijenata, a kroz ambulante je pruženo milion usluga.

"Projekat rekonstrukcije je priroritet i lično ne vidim alternativu UKC-u. Svim zaposlenima, poslovodstvu i kolegi Đajiću želim svako dobro, napredak i sreću, jer UKC, kao stub zdravstvenog sistema Srpske, čekaju ozbiljni poduhvati i u smislu organizacije i reformi u zdravstvu", naglasio je Stanetić.

On je dodao da smanjen priliv sredstava u Fond zdravstvenog osiguranja direktno utiče i na UKC, koji u okviru bolničkog sektora pruža 40 odsto zdravstvenih usluga, a dobija 32 odsto novca.

"Od ukupnih rashoda mi smo manje od 50 odsto trošili za plate što je veliki uspjeh. Napravili smo prosječnu dužinu liječenja od pet dana što je ravno evropskim standardima", rekao je Stanetić na konferenciji za novinare tokom primopredaje dužnosti u UKC-u Srpske.

Vlado Đajić radi u UKC-u Srpske od 1995. godine, specijalista je neurologije, te šef Katedre za neurologiju Medicinskog fakulteta u Banjaluci.

Bio je šef Odjeljenja za cerebrovaskularne bolesti sa opštom neurologijom i član je Udruženja neurologa Srpske, Društva doktora Srpske i upravnog odbora Međunarodnog udruženja naučnih radnika - AIS.

Autor je i koautor preko 60 originalnih naučnih radova objavljenih u časopisima međunarodnog i nacionalnog značaja, zbornicima radova sa međunarodnih i nacionalnih naučnih skupova, kao i sedam knjiga.

Tokom 2016. godine napisao je dvije knjige o prevenciji nastanka moždanog udara - "Asimptomatska karotidna bolest" i "Funkcionalna anatomija, dijagnostika i terapija krvnih sudova vrata i glave"“.

Tokom rata je kao ljekar učestvovao u spasavanju više stotina ranjenika.

(Srna)