Vlada RS Savjetu bezbjednosti UN: Pozovati bošnjačke funkcionere na odgovornost

09:23, 05.11.2017.
Thumbnail

Prijatelji BiH u međunarodnoj zajednici, naročito svjedoci Dejtonskog mirovnog sporazuma, treba da podrže njegovu dosljednu primjenu, poručeno je u novom izvještaju Vlade Republike Srpske Savjetu bezbjednosti UN.

"To podrazumijeva i protivljenje da se institucije BiH nezakonito koriste kao politički instrumenti za protivpravno podrivanje dejtonskog Ustava. Isto tako, to uključuje reforme koje su neophodne za vraćanje strukture uspostavljene Dejtonskim sporazumom", navedeno je u izvještaju.

U izvještaju je istaknuto da članovi međunarodne zajednice treba da pozovu bošnjačke funkcionere na odgovornost zbog toga što su dozvolili eskalaciju prijetnje od džihadista i podrže mjere za rješavanje ovog pitanja.

Da bi se kvalifikovala za članstvo u EU, BiH mora da postane zemlja koja može da upravlja sama sobom, čiji se suverenitet u potpunosti poštuje.

"Ovo neće biti moguće sve dok visoki predstavnik bude u BiH i prisvaja ovlaštenja da putem odluka donosi zakone, mijenja ustave i kažnjava kako mu se prohtije, uz potpuno prenebregavanje dejtonskog ustavnog sistema", naglašeno je u izvještaju.

U izvještaju piše da BiH ne može da upravlja sama sobom sve dok visoki predstavnik krišom podržava korištenje institucija BiH za protivpravno ostvarenje plana da se struktura BiH centralizuje suprotno Dejtonskom sporazumu.

"Ako BiH želi da postane država sa punim suverenitetom i član EU, prisustvo visokog predstavnika u BiH mora se okončati", poruka je Vlade Srpske.

Kako je navedeno u izvještaju, Savjet bezbjednosti ima autoritet da preduzme određene mjere po osnovu Poglavlja sedam Povelje UN "da zadrži ili vrati međunarodni mir i bezbjednost samo kada postoji bilo kakva prijetnja po mir, narušavanje mira ili čin agresije".

"BiH, iako opterećena političkim podjelama, kao što je slučaj u velikom broju zemalja, već godinama uživa u miru i bezbjednosti i ne postoje bezbjednosne prijetnje koje bi mogle opravdati djelovanje Savjeta bezbjednosti po osnovu Poglavlja sedam", istaknuto je u izvještaju.

U izvještaju se sugeriše da Savjet bezbjednosti prestane sa primjenom mjera iz Poglavlja sedam jer dalje djelovanje po ovom osnovu "na BiH baca neopravdanu ljagu" i štetno je po napredovanje ka članstvu u EU.

(Srna)