Vlada RS: Nema podrške povećanju plata u "Željeznicama RS"

20:14, 29.08.2017.
Thumbnail

Vlada Republike Srpske ne podržava povećanje plata u "Željeznicama Republike Srpske" i smatra da treba da ostanu na dosadašnjem nivou, s obzirom na to da je to javno preduzeće u procesu restrukturisanja.

Iz Biroa Vlade Srpske za odnose sa javnošću saopšteno je da je Vlada Srpske danas razmatrala i usvojila Informaciju o povećanju plata u preduzeću "Željeznice Republike Srpske".

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ranije je izjavila da je odluka o povećanju plata rukovodiocima srednjeg ranga u "Željeznicama Republike Srpske" neprihvatljiva, s obzirom na brojne izazove sa kojim se susreće ovo preduzeće.

Ona je tada navela da za proces ukupnog restrukturisanja ovog preduzeća treba obezbijediti oko 230 miliona KM.

VLADA SRPSKE NE BLOKIRA USVAJANJE GLOBALNOG FISKALNOG OKVIRA

Republika Srpska podržava to da globalni fiskalni okvir bude usvojen u ovogodišnjim okvirima i protivi se zahtjevima za povećanje izdvajanja sredstava sa zajedničkog računa za potrebe institucija BiH, saopšteno je iz Ministarstva finansija Srpske.

"Stav Srpske podržao je i Međunarodni monetarni fond u saopštenju u kojem je navedeno da bi usvajanje predloženog globalnog fiskalnog okvira predstavljalo kršenje aranžmana sa tom finansijskom institucijom", navodi se u saopštenju Ministarstva finansija Srpske koje demantuje današnju izjavu ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande da Vlada Srpske blokira usvajanje globalnog fiskalnog okvira.

Iz Ministarstva finansija navode da globalni fiskalni okvir usvaja Fiskalni savjet BiH, čiji su članovi iz Republike Srpske predsjednik Vlade Srpske i ministar finansija Srpske.

"Vlada Republike Srpske niti donosi, niti blokira odluku o globalnom fiskalnom okviru", poručuju iz Ministarstva finansija Srpske.

Ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda izjavio je danas da postoji problem u vezi sa donošenjem globalnog fiskalnog okvira, odnosno ne postoji osnov za donošenje budžeta za narednu godinu, a zakonski rok je 15. oktobar, kada bi trebalo da bude upućen Predsjedništvu BiH.

Bevanda je naveo da se Republika Srpska protivi usvajanju globalnog fiskalnog okvira jer je uvećan za nabavku dva helikoptera Oružanim snagama BiH, te izrazio nadu da će dokument biti donesen na sjednici Fiskalnog savjeta BiH jer je to osnov i za donošenje entitetskih budžeta.

(Srna)