Vlada i poslodavci potpisali memorandum: Nova praksa i način komunikacije

  • 10.12.2017.13:26

U Banjaluci je danas potpisan Memorandum o zajedničkim politikama za period 2018-2020. godina između Vlade Republike Srpske i Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske.

Memorandum su potpisali predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović i predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić.

vlcsnap-2017-12-10-13h24m03s57

Cvijanovićeva je rekla novinarima da ovo predstavlja uvođenje nove prakse i novog vida komunikacije Vlade Republike Srpske sa socijalnim partnerima.

"Na ovaj način želimo da osnažimo sve što smo napisali u programu ekonomskih reformi", navela je Cvijanovićeva i istakla da je sve što tamo piše napisano uz konsultacije koje su vođene sa svim socijalnim partnerima.

Cvijanovićeva je navela da je Memorandumom prepoznata namjera da se ide na smanjenje opterećenja cijena rada, pitanje porodilja, zakona o stečaju, rekonstruisanje preduzeća i omogućavanje zapošljavanja, ali i projekat podrške zapošljavanju koji je pregovaran sa Svjetskom bankom.

vlcsnap-2017-12-10-13h24m18s213

Ona je navela da se kroz ovaj memorandum razrađuju sve mjere dogovorene sa poslovnom zajednicom, te da je on osnova za čvrst akcioni plan koji će zajednički biti izrađen.

Premijer Srpske je naglasila da je prioritet unapređenje poslovne zajednice i reforma javne uprave, te zahvalila što je to prepoznala poslovna zajednica.

"Ostajemo zajedno u borbi protiv neformalne, odnosno sive ekonomije", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je Memorandumom pokazana puna opredijeljenost za dodatno zapošljavanje lica sa invaliditetom.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Dragutin Škrebić je rekao da je za poslovnu zajednicu i realni sektor najvažnije da se prvi put govori o smanjenju oporezivanja rada.

"Dogovorili smo se da u periodu 2018-2020. godine oporezivanje rada svedemo na nivo koji je bio 2008. godine", rekao je Škrebić i dodao da je druga, veoma bitna stavka za poslodavce, Zakon o porezu na dobit.

On je naveo da imaju dogovor sa Vladom Srpske da se investiranje u osnovnu djelatnost neoporezuje kao dobit preduzeća, što poslodavci smatraju itekako korisno i doprinijeće razvoju novim ulaganjima i otvaranjima novih radnih mjesta.

(Srna)