Vlada odlučila: Gerontološki centar "Slateks" biće likvidiran!

19:49, 05.03.2016.
Thumbnail

Gerontološki centar „Slateks“ iz Slatine, po odluci Vlade RS, biće likvidiran, a za sobom ostavlja milionska dugovanja prema Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS i radnicima.

Vlada Republike Srpske donijela je u petak Odluku o prestanku rada Javne ustanove Gerontološki centar „Slateks“ i zadužila Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite da, nakon stupanja na snagu ove odluke, podnese prijedlog za pokretanje likvidacionog postupka kod Okružnog privrednog suda Banjaluka nad ovom ustanovom, piše capital.ba.

Vlada RS uložila je milione KM u osnivanje „Slateksa“ koji je trebalo da služi za smještaj starijih osoba sa višim standardom, ali taj projekat očito nije uspio.

U Ministarstvu zdravlja navode da su razlozi za prestanak rada „Slateksa“ nepostojanje prirodnih i drugih uslova za obavljanje registrovane djelatnosti.

„Zaposleni u Centru nisu u mogućnosti da svojim radom, baveći se djelatnošću za koju je registrovana ustanova, obezbijede uslove za nesmetano funkcionisanje ove ustanove socijalne zaštite. U ovoj ustanovi trenutno nema korisnika, a već duži vremenski period ne postoje uslovi za obavljanje djelatnosti na racionalan i ekonomičan način“, rekli su u Ministarstvu zdravlja.

„Slateks“ dobio milionske kredite IRB-a

Gerontološki centar „Slateks“ je dobio dva kredita Investiciono – razvojne banke RS u ukupnom iznosu od 6,9 miliona maraka.

Prvi kredit od 4,9 miliona maraka „Slateksu“ je odobren u aprilu 2011. godine sa rokom otplate od 180 mjeseci uz grejs period od 24 mjeseca.

Nedugo nakon toga IRB je „Slateksu“ odobrila i novi kredit od dva miliona KM i to, ovaj put, bez finansijskog posrednika. Taj kredit „Slateks“ je dobio krajem 2012. godine, sa rokom otplate od 120 mjeseci, uz grejs period od 24 mjeseca.

U Ministarstvu zdravlja nisu odgovorili na pitanje CAPITALA koliki su dugovi „Slateksa“ prema IRB-u i šta će biti sa njima.

„Nakon stupanja na snagu pomenute Odluke pitanja potraživanja radnika, imovine preduzeća i druga pitanja biće rješavani kroz likvidacioni postupak“, naveli su u Ministarstvu zdravlja.