Vlada Makedonije: Nismo prisluškivali Srbiju

18:39, 22.08.2017.
Thumbnail

Šef makedonske diplomatije Nikola Dimitrov rekao je, poslije sjednice vlade u Skoplju, da Makedonija "nije špijunirala Srbiju", javlja portal Plusinfo.

"Makedonska vlada nije imala namjeru, nije naredila i nije vršila obavještajne aktivnosti protiv susjednih zemalja, uključujući i Srbiju", rekao je na konferenciji za novinare u Skoplju ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov.

Dimitrov je, takođe, demantovao i tvrdnje Beograda da je "Makedonija pokrenula obavještajnu ofanzivu protiv Srbije uz pokroviteljstvo stranog faktora".

Šef makedonske diplomatije odbio je da dalje ulazi u spekulacije, najavljujući da će u srijedu telefonom razgovarati sa srpskim kolegom Ivicom Dačićem, pošto ranije nije uspio da ga dobije.

Dimitrov je rekao da Makedonija nije u poziciji da ima neku odlučujuću ulogu po pitanju prijema Kosova u Unesko.

Naveo je da je to pitanje "važno i za našeg susjeda Srbiju i za našeg susjeda Kosovo", koji, navodi, imaju suštinski različit odnos prema tom pitanju.

"Sve to moramo da imamo u vidu i nikako ne smijemo da dođemo u situaciju da imamo nekakvu vodeću ulogu", neveo je Dimitrov i naglasio da će se Skoplje po tom pitanju, prije svega, voditi interesima Makedonije.

"Ne znamo kada će ovo pitanje da bude na dnevnom redu, moguće na jesen, do kada mnoge stvari, a možda i stavovi uključenih strana, mogu da se promijene", rekao je šef makedonske diplomatije.

Ranije danas, list Blic je javio da nije poznato da li će makedonska vlada, poslije povlačenja srpskih diplomata, uzvratiti recipročnim mjerama.

Prethodno je makedonska agencija Meta prenijela da vlada u Skoplju na današnjoj sjednici neće raspravljati o diplomatskom incidentu sa Srbijom, kao i da neće biti dodatnih reakcija na tvrdnje Beograda da se u Makedoniji "vode ofanzivne obavještajne aktivnosti protiv Srbije".

Vlada Makedonije ostaje pri juče donesenom stavu i pozdravlja najave Beograda o "očuvanju prijateljskih odnosa i vraćanju stanja u uobičajene okvire", prenijela je ranije danas agencija Beta.
Srbija je u nedjelju poslije podne hitno povukla zaposlene iz Ambasade Srbije u Makedoniji i zatražila da se poveća bezbjednost, a Blic je ranije objavio da su makedonske službe pratile i nezakonito "obrađivale" srpske diplomate.

Ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo da će se sljedeće nedjelje u Skoplje vratiti zaposleni u Ambasadi koji se bave konzularnim pitanjima i istakli da je konzularna pomoć dostupna svim građanima Srbije u Makedoniji.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da će se ambasadorka u Skoplje vratiti najvjerovatnije u septembru, a da će predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sutra razgovarati telefonom sa premijerom Makedonije Zoranom Zaevom. Blic navodi da je razgovor Vučića i Zaeva zakazan za 12 časova.

Inače, Dačić je rekao i da će se on čuti sa makedonskim kolegom Nikolom Dimitrovom, kao i da će premijerka Ana Brnabić imati priliku da se ovih dana sretne sa Zaevom na jednom međunarodnom skupu, prenosi Tanjug.

(RTS)