Vjernici iz Srbije kasnili u Jasenovac: Zadržani na granici sa Hrvatskom

18:34, 09.09.2017.
Thumbnail

Jasenovac je bio Aušvic za Srbe u NDH i srpski narod ima nacionalnu i moralnu obavezu da njeguje kulturu sjećanja na svoje žrtve, izjavio je zamjenik predsjednika Odbora za dijasporu i Srbe u regionu u Skupštini Srbije Miodrag Linta.

Linta, koji je danas u Jasenovcu prisustvovao centralnoj proslavi povodom Svetih novomučenika jasenovačkih, napomenuo je da je Jasenovac mjesto najvećeg stradanja srpskog naroda u genocidnoj NDH-a, saopštila je Informativna služba Saveza Srba iz regiona.

jasenovac

On je istakao da su Srbi stradali i na drugim stratištima širom NDH-a, a da su komunističke vlasti poslije Drugog svjetskog rata spriječile da se popišu srpske žrtve, a hrvatski narod prođe proces denacifikacije.

"Zbog toga u Hrvatskoj od početka devedesetih traje otvoreni proces rehabilitacije genocidne NDH i njenih simbola. Srpski narod ima nacionalnu i moralnu obavezu da ne zaboravi svoje žrtve i njeguje kulturu sjećanja, te da traži obnavljanje hiljada porušenih spomenika iz NOB-a i obilježavanje svih stratišta iz vremena NDH na području Hrvatske i Federacije BiH", rekao je Linta.

U Manastiru Rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Jasenovcu danas je održana centralna svečanost povodom Svetih novomučenika jasenovačkih, koji se obilježavaju 13. septembra. Svečanost je počela Svetom arhijerejskom liturgijom.

jasenovac1

Savez Srba iz regiona napominje da su vjernici, koji su putovali autobusima iz Srbije, zaustavljeni na prelazu Bajakovo gdje ih je više od dva časa ikakvog objašnjena zadržala hrvatska granična policija zbog čega su u manastir stigli pred sam kraj liturgije.

(Srna)