Višković: Uvođenje varijabilnog dijela osnovne plate policijskih službenika dobar potez

14:20, 13.06.2017.
Thumbnail

Šef Kluba SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Radovan Višković smatra da je uvođenje varijabilnog dijela osnovne plate policijskih službenika dobar potez i da bi trebalo da bude uveden i u ostali dio javne uprave.

Višković kaže da će biti potrebna dodatna finansijska sredstva u budžetu jer dodatak za specijalce od 10 odsto nije "vezan" za varijabilni dio osnovne plate.

"Ovim zakonskim rješenjem, od 7.000 pripadnika MUP-a, za njih gotovo 500 podižemo startne koeficijente, ne ulazeći u varijabilni dio plate za koji se nadam da će kroz podzakonske akte biti propisani kriterijumi koji će biti mjerljivi", istakao je Višković.

Poslanik SNSD-a Igor Žunić naglasio je da 10 odsto varijabilnog dijela može biti dobra stimulacija da službenik kvalitetno obavlja svoj posao, te da podržava i dodatnih 10 odsto na osnovnu platu za specijalce, ali i vrednovanje rada bez obzira na stručnu spremu.

Tokom rasprave o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o platama zaposlenih u MUP-u po hitnom postupku, Žunić je naveo da je hitan postupak opravdan i da parlamenti u okruženju mnogo više koriste tu praksu.

Poslanik Napredne Srpske Goran Đorđić pohvalio je to što je na nivou jednog ministarstva odlučeno da se, bez obzira na kolektivni ugovor i disciplinske postupke, nagradi rad po učinku.

"Kod sistema nagrađivanja trebalo je ići i do 30 odsto, posebno jer je riječ o MUP-u, gdje službenici rade u otežanim okolnostima", rekao je Đorđić.

Poslanik Koalicije "Domovina" Admir Čavka naveo je da stimulacija i kažnjavanje kroz platu nisu ništa sporno, te da je to i evropska praksa.

On je pohvalio MUP, posebno neprikosnoven rad na organizaciji otvaranja obnovljene džamije Ferhadija u Banjaluci prošle godine.

(Srna)