Vinogradari očekuju vrhunsko grožđe

19:50, 17.08.2015.
Thumbnail

Prošle godine se zbog lošeg kvaliteta grožđa pekla uglavnom rakija. Za vino je i u sunčanoj Hercegovini grožđe bilo prekiselo, i zeleno. Zato će vinogradari izgubljeno nadoknaditi ovog ljeta. Velika suša i vrućina uticali su na slador, koji već sada nadmašuje rekorde iz fantastične berbe 2012. godine.

“Prosjek je za neku normalnu godinu, ovakvu sušnu. Možemo je porediti sa 2012. kad je bilo grožđe ekstra kvaliteta, znači za ovaj period pred zrenje, tu je negdje slador”, kazao je Ljubiša Vučković, agronom u vinogradima “Vukoje”.

“Slador za ovo doba godine je izvanredan, ja očekujem da će biti grožđe veoma kvalitetno. Količina će biti nešto manja, to se plaća danak ipak ovoj suši, a i mi smo rezidbom podesili da idemo na manju količinu, a veći kvalitet”, naglasio je Dragan Anđelić, direktor vinograda “Agrofin”.

Do berbe još mjesec i kusur. Agronomi kažu da će do tada merlo i šardone vjerovatno dostići sladore od 25 stepeni. Ostala grožđa će premašiti 20. A cijene se u odnosu na 2013. neće mijenjati.

“Vranac je nekih marku i deset, možda marku i petnaest. Tako isto i merlo i kaberne. Žilavka, koja je traženija, ona je oko marku i trideset. Šardone takođe marku i dvadeset, marku i trideset, a što se tiče ostalog, smederevka je oko 70 feninga”, dodao je Anđelić.

Sve grožđe proizvedeno u Hercegovini već ima kupca. Ostaje uglavnom u ovoj regiji, već svjetski prepoznatljivoj po dobrim i kvalitetnim vinima.

Pogledajte prilog iz Centralnih ATV vijesti!