Rat i dalje traje

Zvaničnik Hamasa najavio prekid sukoba, ali napadi se nastavili i jutros

  • 20.05.2021. 08:34

Zvaničnik Hamasa najavio je prekid vatre u narednim danima, iako su i jutros Izraelci i Palestinci nastavili sa napadima.

Zvaničnici Hamasa su rekli da su izraelski vojni avioni pokrenuli nove vazdušne napade, a Palestinci ispalili više raketa.

Američki predsjednik Džo Bajden pozvao je izraelskog premijera Benjamina Netanjahua da zatraži prekid vatre. Egipatski bezbjednosni izvori tvrde da su se dvije zemlje načelno dogovorile o prekidu vatre uz podršku posrednika, ali se o detaljoma još uvijek pregovara, i to tajno.

"Mislim da će kontinuirani napori za prekid vatre biti uspješni. Mislim da će se prekid vatre postići u roku od jednog ili dva dana. Prekid vatre biće zasnovan na međusobnom dogovoru", rekao je politički zvaničnik Hamasa Musa Abu Marzuk.

Televizija Al Džazira prenela je da se mirovni izaslanik Ujedinjenih nacija za Bliski istok Tor Venesland sastao u Kataru sa šefom Hamasa Ismailom Hanijerom. Međutim, borbe su se nastavile.

Izrael je od ponoći izveo više od 12 vazdušnih napada u Gazi. Medicinsko osoblje saopštilo je da su četiri osobe povrijeđene u vazdušnom napadu u gradu Kan Eunis na jugu Gaze.

Izraelske snage rekle su rano jutros da su napale "jedinicu za skladištenje oružja" u kući Hamasovog zvaničnika u Gazi i vojnu infrastrukturu drugog komandanta Hamasa, uključujući Kan Eunis.

Sirene su se oglasile i u blizini gradova Beršiba i Gaza, ali još nema izvještaja o žrtvama i materijalnoj šteti.

Od početka sukoba 10. maja, palestinski zvaničnici kažu da je 228 osoba ubijeno u napadima koji su pogoršali ionako užasnu humanitarnu situaciju u Gazi.

Izraelski zvaničnici kažu da je do sada u Izraelu poginulo 12 ljudi, a da su raketni napadi izazvali paniku i odveli ljude u skloništa.

Тагови: