Protesti u Francuskoj

"Žuti prsluci" ponovo na ulicama Pariza

  • 02.02.2019. 17:47

Nekoliko hiljada demonstranata u "žutim prslucima" šetalo je danas ulicama Pariza i drugih gradova širom Francuske dvanaesti vikend zaredom.

Demonstracije su počele 17. novembra zbog planova vlasti da podignu porez na gorivo nakon čega su se proširili na proteste protiv politike administracije. 

Vlada je juče upozorila da policija neće oklijevati da upotrebi gumene metke u slučaju nasilja. Sud u Francuskoj potvrdio je sinoć odluku da bezbjednosnim snagama dozvoli upotrebu lansera gumenih metaka tokom protesta u toj zemlji. 

Demonstranti su u Parizu odali počast povrijeđenima u protestima u proteklih nekoliko mjeseci, uz osudu upotrebe oružja za smirivanje nemira koji su zabranjeni u većem dijelu Evrope. 

Prema podacima policije i nezavisnih medija, u Parizu je bilo između 10 hiljada i 13 hiljada demonstranata. Policija je upotrebila suzavac kako bi rastjerala demonstrante koji su palili kontejnere i skutere. 

Više hiljada ljudi izašlo je na ulice raznih gradova širom Francuske, uključujući Turs, Valens, Marsej i Bordo. 

Prema zvaničnim podacima, od početka nemira povrijeđeno je oko hiljadu policajaca i 1.700 demonstranata. 

Prema rezultatima posljednjih anketa, popularnost francuskog predsjednika Emanuela Makrona je u porastu nakon što je pokrenuo brojne konsultacije radi smirivanja situacije, uključujući diskusije u gradskim skupštinama.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм