Oglasio se i Vatikans

Žrtve seksualnog zlostavljanja traže nadoknadu i konkretne odgovore crkve

  • Извор: СРНА
  • 06.10.2021. 09:55

Žrtve seksualnog zlostavljanja u Francuskoj katoličkoj crkvi zatražile su mjere nakon objavljivanja rezultata istrage ovih slučajeva.

Prema najnovijem izvještaju, sveštenstvo u ovoj organizaciji je od 1950. seksualno zlostavljalo oko 216.000 dece - uglavnom dječaka.

Papa Franjo je "sa bolom primio" informacije o rezultatima istrage, saopštio je ranije Vatikan.

Zlostavljani traže obeštećenje nakon ovog otkrića.

Osnivač udruženja žrtava zlostavljanja "Slobodni govor" Fransoa Devo izjavio je da je došlo do "izdaje povjerenja, morala i djece".

On je zatražio odštetu za žrtve.

"Morate da platite za sve ove zločine", rekao je Devo.

Drugi preživjeli, Olivije Savinjak, koji je šef udruženja žrtava "Govori i živi ponovo", opisao je izvještaj kao "zemljotres" i takođe se založio za "stvarnu nadoknadu" za pogođene.

"Ne radi se samo o par hiljada evra - 'uz malu uplatu, mi to brišemo'. Ne. Radi se o pravoj nadoknadi na osnovu patnje svake osobe", rekao je on.

Francuska katolička crkva je ranije objavila plan za "finansijske doprinose" žrtvama, koji se počinje primjenjivati sljedeće godine.

Grupa udruženja žrtava saopštila je da očekuje "jasne i konkretne odgovore Crkve" u svjetlu istrage.

Prema izvještaju, bilo je najmanje 2.900-3.200 zlostavljača, a broj zlostavljane djece u Francuskoj mogao bi dostići 330.000, uzimajući u obzir zloupotrebe koje su počinili laici Crkve, poput učitelja u katoličkim školama. U ovom izvještaju takođe se poziva na naknadu štete žrtvama.

U saopštenju Vatikana navodi se da je Papa izrazio "duboku tugu" za žrtvama, pozdravljajući "njihovu hrabrost da istupe", navodi Bi-Bi-Si.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)