Prvi ovakav slučaj

Žena iz Japana dva puta oboljela od virusa korona

10:02, 27.02.2020.
Izvor: Blic
Žena koja radi kao vodič u turističkom autobusu u Japanu testirana je pozitivno na virus korona i to po drugi put. Vlasti Japana kažu da je ovo prvi ovakav slučaj u zemlji.

Žena, koja je u četrdesetim godinama i stanovnica je Osake na zapadu Japana, u srijedu je dobila pozitivan test nakon što je imala bolove u grlu u grudima, saopšila je vlada te japanske prefekture. Ona je prvo pozitivno testirana 29. januara, da bi bila otpuštena iz bolnice nakon oporavka 1. februara, prije nego što je test pokazao negativne rezultate 6. februara.

Ministarstvo zdravlja potvrdilo je da je to prvi slučaj u Japanu, gdje je pacijent drugi put testiran na virus korona nakon otpusta iz bolnice, saopštili su japanski mediji.

Iako je ovo prvi ovakav slučaj u Japanu, slučajevi drugog pozitivnog testa prijavljeni su u Kini.

– Jednom kada dobijete infekciju, ona može ostati u stanju mirovanja i sa minimalnim simptomima, a zatim može doći do pogoršanja ako se nađe u plućima – rekao je profesor Filip Tijerno iz Medicinske škole Univerziteta Njujork.

Profesor je dodao da mnogo toga ostalo nepoznato o virusu.

– Nisam siguran da ovo nije dvofazno, kao antraks – rekao je, što znači da bolest može da nestane prije nego što se ponovo vrati, prenosi Blic.