Velika čistka

Zelenski posmjenjivao ukrajinske generale

  • Извор: Новости.рс
  • 28.07.2021. 09:53

Predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski napravio je veliku čistku među generalima a smijeniće i ministra odbrane.

Dosadašnji komandant Oružanih snaga Ukrajine Ruslan Homčuk morao je da prepusti funkciju general-majoru Valeriju Zalužnom (48) koji je do sada bio komandant operativne grupe "Sjever".

U predsjedničkoj administraciji su objasnili da je razlog za smjenu generala Ruslana Homčuka njegov konflikt sa ljudima u Ministarstvu odbrane Ukrajine što se odražavalo na stanje u vojsci. Interesantno je da je Zelenski imao potrebu da objasni da nije sumnjao u patriotizam i profesionalizam generala Ruslana Homčuka ali želi da vojni vrh i Ministarstvo odbrane dobro sarađuju.

Homčuk je na najvišoj vojnoj dužnosti bio od marta 2020. godine, a do tada je bio načelnik Generalštaba Ukrajine. Ubuduće će Homčuk biti prvi zamenik sekretara Saveta bezbjednosti i odbrane i zamijeniće Mihaila Kovalja.

Već je najavljeno da će biti smijenjen i ministar odbrane Andrej Taranov. 23 jula smenjen je i rukovodioc Spoljne obavještajne službe Valerij Kondratjuk i na njegovo mesto je imenovan Aleksandar Valjerevič Litvinjenko koji je do sada bio direktor Nacionalnog instituta strateških istraživanja.

Ovih dana je smijenjen i zamjenik rukovodioca Službe bezbjednosti Ukrajine Ruslan Baranecki i načelnik Uprave unutrašnje bezbednosti Službe bezbjednosti Andrej Naumov. Razlog za njihovu smenu nije tajna. Zelenski je bio nezadovoljan zbog slabe efikasnosti Službe bezbjednosti Ukrajine u borbi sa kontrabandom tj. nezakonitim uvozom robe.

Inače Službu bezbjednosti Ukrajine očekuje reforma na čemu insistira Vašington.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.