Virus korona

Zelenski plaća svoju i kaznu kafića gdje je uslužen

  • 22.06.2020. 18:37

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski rekao je danas da će nadoknaditi štetu kafiću u gradu Hmelnitski koji je novčano kažnjen jer su tu posluženi on i njegova pratnja tokom blokade uvene zbog pandemije virusa korona.

Zelenski i nekoliko zvaničnika fotografisani su kako piju kafu u kafiću "L`umor" tokom posjete Hmelnitskom 3. juna u vrijeme kada je na snazi bila zabrana usluživanja gostiju u zatvorenom prostoru.


Kancelarija predsjednika objavila je fotografije na kojima se vidi da svi sjede za stolom i niko ne nosi masku.

Fotografija je naišla na kritike na društvenim mrežama, a prošle sedmice sud u Hmelnitskom izrekao je novčanu kaznu kafići u iznosu od 638 dolara jer su prekršene zabrane uvedene u martu radi suzbijanja širenja virusa korona.

Nije bilo naloga protiv Zelenskog, ali je od Vrhovnog suda zatraženo da donese odluku da li bi kazna narušila imunitet predsjednika.

"Kao građanin Ukrajine, osjećam odgovornost zbog narušavanja karantina u Hmelnitskom. Dobrovoljno ću platiti iznos kojim je kafić kažnjen", rekao je Zelenski, izražavajući spremnost da plati i svoju kaznu ukoliko bude izrečena.

Ukrajina je krajem maja krenula sa ublažavanjem određenih restriktivnih mjera. Od 5. juna, ili dva dana nakon boravka predsjednika, kafićima u Hmelnitskom je dozvoljeno da uslužuju goste u zatvorenom prostoru sve dok nose maske i drže odstojanje.

U Ukrajini je virusom korona zaraženo 37.241 osoba a umrlo je 1.012.

Pročitajte i: