Predsjednik Ukrajine

Zelenski: Nastavićemo borbu protiv izgradnje gasovoda

  • 14.06.2021. 17:05

Kijev će nastaviti da se bori protiv izgradnje gasovoda "Sjeverni tok dva", nevezano za stav evropskih zemalja u vezi sa tim projektom, izjavio je predsjednik Ukrajine Vladimir Zelenski.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije ovog mjeseca da se prvi dio projekta bliži kraju, uprkos svim pritiscima i sankcijama Vašingtona.

"Sjeverni tok dva" je gasovod dug oko 1.198 kilometara, a do sada je završeno oko 95 odsto cjevovoda. Trenutno su u toku pripreme za testiranje gasovoda.

Očekuje se da kapacitet gasovoda bude oko 53,2 milijarde litara gasa godišnje. Gasovod je izgrađen od Rusije direktno ka NJemačkoj ispod Baltičkog mora i prolazi kroz vode Danske, Finske i Švedske, podsjeća "Sputnjik".

Izgradnji gasovoda protive se SAD, kao i Poljska, Ukrajina i baltičke zemlje, tvrdeći da projekat ugrožava energetsku nezavisnost Evrope. Vašington je uveo nekoliko krugova sankcija kompanijama koje učestvuju u izgradnji "Sjevernog toka dva".

Rusija, NJemačka i druge evropske zemlje osuđuju optužbe SAD, nazivajući ih nepošteno konkurentnošću, uz napomenu da svi protivnici gasovoda samo pokušavaju da obezbijede svoje ekonomske interese na štetu Evrope i Rusije.

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм