Vlada napetost demokrata i Bijele kuće

Žele vidjeti Trampu leđa: 10 miliona ljudi potpisalo peticiju za njegovu smjenu

09:03, 10.05.2019.
Izvor: Fena
Thumbnail
Demokratski poslanici i liberalne organizacije predali su u Vašingtonu peticije s ukupno deset miliona potpisa kojima traže od Kongresa da pokrene postupak opoziva republikanskog predsjednika Donalda Trampa.

Ispred Kapitola, sjedišta Kongresa i ploče na kojoj je pisalo "Tramp mora otići", dvoje poslanika, Rašida Tlaib i Al Grin, uz predstavnike udruženja poput MoveOn i Women's March, predali su USB uređaj s prikupljenim potpisima, prenosi Al Jazeera Balkans. 

"U rukama držimo deset miliona razloga zbog kojih smo danas ovdje", rekao je Al Grin.

"U ovom vremenu, koje je iznimno mračno za našu zemlju, vrijeme je, smatram, da se borimo", kazala je Rašida Tlaib, koja već mjesecima traži Trampovu ostavku.

Tlaib, koja je u Donjem domu od januara, već je u martu podnijela rezoluciju u kojoj odbor za pravosuđe poziva da istraži ima li razloga za predsjednikov opoziv.

Vrh Demokratske stranke, za razliku od njenog liberalnog krila, ipak smiruje strasti, ističući da bi postupak opoziva, nepopularan u anketama, mogao duboko podijeliti zemlju - koja ima 325 miliona stanovnika - a bliže se izbori 2020. godine.

Premda demokrati imaju većinu u Predstavničkom domu, Senat, koji je zadužen za "suđenje" u postupku opoziva, kontroliraju republikanci, koji bi sigurno glasali protiv Trampovog opoziva.

Već sedmicama vlada napetost između demokrata i Bijele kuće, koja ne želi sarađivati u parlamentarnim istragama, jer smatra da su njihovi zahtjevi neopravdani i motivisani političkim interesima.