Predvđeni Kalifornijom

Zbog vanrednog stanja šest država tužilo Trampa

  • 19.02.2019. 09:15

Šesnaest američkih saveznih država, predvođenih Kalifornijom, tužilo je administraciju američkog predsjednika Donalda Trampa zbog odluke da proglasi vanredno stanje kako bi se obezbijedila sredstva za izgradnju zida duž američko-meksičke granice.

Tužba podnijeta Okružnom sudu u sjevernom dijelu Kalifornije dolazi samo nekoliko dana nakon što se Tramp u petak pozvao na vanredna ovlašćenja, pošto je Kongres prethodno odbio da ispuni njegov zahtjev za isplatu 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida koji je bio njegovo predizborno obećanje tokom predsjedničke kampanje 2016. godine, prenosi "Reuters".

"Danas, na Dan predsjednika, tužimo predsjednika Trampa pred sudom kako bi obustavio svoju zloupotrebu predsjedničkih ovlašćenja", navodi se u saopštenju kalifornijskog državnog tužioca Gzavijea Besere.

"Tužimo predsjednika Trampa kako bismo ga spriječili da samostalno opljačka sredstva poreskih obveznika koja je Kongres zakonito izdvojio za narod naše zemlje. Za većinu nas, Kabinet predsjednika nije mjesto za pozorište", dodao je državni tužilac iz redova demokrata.

Tri zemljoposjednika iz Teksasa i jedna ekološka grupa su u petak podnijeli prvu tužbu protiv najnovije odluke Trampa, navodeći da ona predstavlja kršenje Ustava i da ugrožava njihova imovinska prava.

Britanska agencija ocjenjuje da bi pravni sporovi mogli da uspore Trampove napore za izgradnju zida, koji je, kako tvrdi, neophodan radi provjere ilegalne imigracije i trgovine drogom.

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок