Fotografije koje kruže društvenim mrežama

Zbog uragana na Bahamima ajkule plivaju ulicama?

22:41, 03.09.2019.
Izvor: Blic
Nakon što je uragan “Dorijan” pregazio Bahame, društvenim mrežama počele su da kruže snimci razorenih kuća, a od juče se šire i fotografije na kojima se vidi da ajkule plivaju poplavljenim ulicama, pa čak i domovima.

Nekoliko Tviteraša objavilo je istu fotografiju na kojoj se vidi tamna sijenka koja zaista liči na ajkulu, kako pliva na poplavljenoj terasi. Brajan K., koji je fotografiju prvi objavio, napisao je da su je uslikali njegovi prijatelji koji se trenutno nalaze na Bahamima.

Iako djeluje zastrašujuće, ipak bi je trebalo uzeti sa rezervom. Ni spasioci ni bio koja druga služba koja radi na saniranju posljedica uragana i pružanju pomoći lokalnom stanovništvu nisu potvrdile da su ajkule primjećene u naseljenim mjestima.

Istina je da ajkule žive u vodama oko Bahama i da jeste moguće da su ih ogromni talasi i obilne poplave koje je “Dorijan” izazvao izbacile u naseljena mjesta, ali sumnju budi jedna druga fotografija za koju se tvrdi da je takođe nastala na Bahamima.

Na njoj se vidi ajkula kako pliva poplavljenim autoputem, a u kometaru piše da je “slikano danas” (2. septembar).

Međutim, riječ je o starijoj fotografiji, koja je već dijeljena na Tviteru u vrijeme kada je tropska oluja “Harvi” poplavila veći dio Hjustona. I tada je uz istu fotografiju stajao opis: “Vjerovali ili ne, ovo je morski pas na autoputu u Hjustonu, Teksas”.

Tu nije kraj. Ista ajkula, odnosno ista fotografija dijeljena je na Tviteru i kada je istočnom obalom SAD protutnjao uragan “Metju” 2016. godine.