Indija

Zbog rezultata završnih testova 20 učenika izvršilo samoubistvo

  • 30.04.2019. 09:12

Dvadeset učenika je izvršilo samoubistvo u Indiji prošle nedjelje, nakon što je Odbor za srednje obrazovanje (BIE) objavio rezultate njihovih završnih testova. Jedna učenica, imenovana samo kao Siriša, živa se zapalila u porodičnoj kući u distriktu Narajanpet u subotu, nakon što je pala na testu iz biologije.

Skoro milion učenika polagalo je završni ispit između februara i marta, a skoro 350.000 je oboreno, što je izazvalo velike proteste u zemlji, od roditelja i učeničkih grupa do političkih partija. U četvrtak je zvaničnik vlade Čandrašekar Rao naredio provjeru rezultata za sve učenike koji su oboreni i poručio im da se ne odlučuju za takav korak kao što je samoubistvo, prenio je Foks njuz. On je dodao da pad na ispitu nije kraj života.

Međutim, roditelji tvrde da je za sve kriva greška u softveru za obradu rezultata ispita, koji je napravila firma “Globarena tehnologije”. Tročlani panel podnio je zvaničnicima za obrazovanje izvještaj o toj kompaniji i preporučio da se ubuduće izbjegavaju obaranja na ispitima.

U međuvremenu, 12 centara BIE provjera odgovore učenika koji su pali na završnom ispitu, a svaki obrađuje između 70.000-120.000 testova. Zvaničnici i dalje primaju aplikacije, a prijavilo se i preko 50.000 učenika koji su položili ali nisu zadovoljni svojim rezultatima. Iz BIE su poručili da će dnevno mijenjati status po tom pitanju.

Međutim, roditelji i učenici su protestovali zbog manjka informacija u vezi ovog procesa, navodeći da žele besplatnu provjeru za sve. Grupa je takođe zatražila odštetu porodicama od 36.000 dolara za svakog učenika koji je izvršio samoubistvo.

U Indiji se 2017. ubilo više od 50 učenika u periodu između septembra i oktobra. U petak je Nacionalna komisija za ljudska prava zatražila detaljan izvještaj od BIE.

Тагови:
  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник