Zbog prijetnji, povučen direktor agencije za palestinske izbjeglice

  • 04.06.2021. 16:47

JERUSALIM - Agencija UN za palestinske izbjeglice saopštila je danas da je povukla svog direktora za Gazu Matijasa Šmalea nakon što se suočio sa prijetnjama zbog komentara u kojima je hvalio "veliku sofisticiranost" Izraela pri vršenju preciznih udara tokom nedavnih sukoba.

Agencija je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog prijetnji, ali i protesta ispred njihovog sjedišta.

U saoštenju se ističe da su direktor Agencije i njegov zamjenik povučeni u njeno sjedište na istoku Jerusalima radi konsultacija.

Agencija UN za palestinske izbjeglice ukazuje na medijske izvještaje u kojima se navodi da su palestinske frakcije proglasile nepoželjnim Šmalea i njegovog zamjenika u Gazi, ali da nisu dobili nikakvo zvanično obavještenje o tome.

U intervjuu za izraelske medije Šmale je upitan da prokomentariše procjene zvaničnika da su vazdušni udari tokom jedanaestodnevnih sukoba na Gazu bili veoma precizni.

"Nisam vojni stručnjak, ali to ne bih osporio", odgovorio je Šmale i dodao da je Izrael pokazao "veliku sofisticiranost" u gađanju meta. On je kasnije izrazio žaljenje zbog komentara i naveo je da je neprihvatljiva ijedna civila žrtva. 

Тагови: