Iran

Zbog fotografija na kojima ne nose hidžab mogu biti kažnjene sa 10 godina zatvora

  • 01.08.2019. 10:54

Žene u Iranu dijele fotografije i video snimke na kojima ne nose hidžab, zbog čega bi mogle da budu kažnjene do deset godina zatvora, saopštio je šef Revolucionarnog suda u Teheranu, a kao odgovor na kampanju pod nazivom "Bijela srijeda" kojom se žene ohrabruju da šalju svoje fotografije bez hidžaba.

Kampanju je 2014. godine pokrenula Iranka Masih Alinedžad koja u SAD radi kao novinarka sa ciljem da te fotografije objavljuje na Fejsbuk stranici "Moja nevidljiva sloboda", prenosi Rojters.

Ona je nakon saopštenja suda u ponedjeljak rekla da je primila desetine novih fotografija.

"Žene na ovim fotografijama su hrabrije i ljuće nego prije", rekla je ona i dodala da se iranska vlada plaši žena koje pokazuju građansku neposlušnost i mirno protestuju.

Po islamskom zakonu, uvedenom 1979. godine, žene su u obavezi da pokrivaju glavu u javnosti, a oni koji krše taj zakon javno se opominju, novčano kažnjavaju ili hapse.

"Sve žene koje pošalju video ili skinu hidžab i pošalju joj to biće osuđene na jednu do 10 godina zatvora", rekao je sudija Revolucionarnog suda, a prenosi novinska agencija Fars.

Тагови: