Globalno zagrijavanje

Zavisimo od njih, a prijeti im nestanak

  • 07.07.2020. 15:15

Sa zagrijavanjem okeana i rijeka povećanje temperature voda do kraja vijeka moglo bi predstavljati veliku prijetnju ribljim vrstama o kojima zavisi čovječanstvo.

Taj zabrinjavajući zaključak objavljen je u radu u časopisu Science, prenosi CNN.

Među ugroženim vrstama su neke najkomercijalnije poput atlantskog bakalara, aljaške kolje ili buljookog lososa te ribe koje su favoriti u sportskom ribolovu poput sabljarke, barakude ili potočne pastrmke.

Ako se klimatska kriza nastavi ovim tempom oko 60 odsto ribljih vrsta obuhvaćenih istraživanjem moglo bi do 2100. imati teškoće u razmnožavanju u sadašnjim staništima, navode naučnici.

Kad bi se vlade obvezale da zadrže globalno zagrijavanje do 1,5 stepeni Celzijusa broj ugroženih vrsta bio bi mnogo manji, utvrdili su naučnici - samo deset odsto.

"Trebamo smanjiti klimatske promjene"

"Više od polovine vrsta koje su potencijalno izložene riziku zapanjujući je podatak pa stvarno ističemo da je važno poduzeti akcije i ispuniti političke obveze prema smanjivanju klimatskih promjena i zaštiti morskih staništa", kaže dr. Flemming Dahlke morski biolog s njemačkog instituta Alfred Wegener i jedan od autora studije.

Studiju je proveo tim naučnika u Njemačkoj koji su analizirali temperaturnu toleranciju za gotovo 700 vrsta koje obitavaju u morima i rijekama u klimatskim zonama širom svijeta.

Ranije studije osjetljivosti riba na promjene temperatura koncentrisale su se na odrasle riblje jedinke.

Sad su naučnici proučili kako porast temperatura djeluje na najosjetljivija razdoblja života ribe - ona koja su presudna za razmnožavanje i opstanak vrste.

Danas oko tri milijarde ljudi zavisi o ribama kao izvoru hrane.

Тагови:
  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм