Kristin Hrafnson

Zatvorski ulovi za Asanža gori nego za teroriste

  • 21.09.2019. 21:09

Zatvorski uslovi u kojima britanske vlasti drže osnivača "Vikiliksa" DŽulijana Asanža gori su nego za teroriste, rekla je glavni i odgovorni urednik "Vikiliksa" Kristin Hrafnson.

"Britanske vlasti drže Asanža u uslovima gorim nego za teroriste i ne daju mu da pripremi svoju odbranu i slučaj protiv izručenja SAD", rekla je Hrafnsonova.

Ona kaže da je Asanžu uskraćeno je pravo na korespondenciju, da ima pravo samo na dvije posjete mjesečno i u teškoj je izolaciji.

Asanž je u zatvoru u Britaniji nakon hapšenja u aprilu zbog kršenja uslova kaucije. Osuđen je na 50 sedmica zatvora.

Iako je trebalo da bude oslobođen 22. septembra, ostaće u zatvoru zbog čvrstog uvjerenja sudije Vanese Beritser da će "pobjeći ako ga puste".

Hrafnsonova je rekla da ova odluka pokazuje "pristrasno tretiranje" Asanža u okviru britanskog pravosudnog sistema, prenio je "Sputnjik".

Asanž, koji je u zatvorskoj bolnici zbog lošeg zdravstvenog stanja, sada će čekati ročište u februaru u vezi sa izručenjem SAD, gdje se suočava sa 18 tačaka optužnice, uključujući razotkrivanje nacionalnih tajni.

Osnivač "Vikiliksa" je 2010. godine objavio niz američkih tajnih poruka i depeša koje mu je obezbjedio bivši američki obavještajni analitičar Čelsi Mening.

Vlada SAD pokrenula je krivičnu istragu protiv "Vikiliksa" i Asanža na osnovu nezakonitog pribavljanja i objelodanjivanja povjerljivih dokumenata u vezi sa nacionalnom odbranom.

Asanž se krio u Ambasadi Ekvadora u Londonu od 2012. godine, nakon što je Švedska za njim raspisala međunarodnu potjernicu zbog seksualnog napada.

U aprilu ove godine predat je britanskim vlastima, a švedsko tužilaštvo ponovo je otvorilo slučaj seksualnog napada. 

Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.