Italija

Zatvorene luke za brodove nevladinih organizacija sa migrantima

  • 16.06.2018. 15:18

Italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini izjavio je danas da dodatni broj stranih nevladinih organizacija koje imaju spasilačke brodove u Sredozemnom moru neće moći da pristane u italijanske luke.

Salvini je naglasio da se dva broda nevladinih organizacija "Lajflajn" i "Sifuhs" nalaze kod obale Libije, gdje čekaju da preuzmu migrante koje ostave krijumčari ljudi. 

"Trebali bi da znaju da Italija više neće da bude saučesnik u poslovanju sa ilegalnom imigracijom i zato će morati da traže drugu luku, koja nije u Italiji", naveo je Salvini. 

Oba broda plove pod holandskom zastavom. 

Italija ističe da humanitarne nevladine organizacije iskorištavaju krijumčari ljudi. Rim je saopštio da će u italijanske luke moći ući samo migranti koje spase italijanski brodovi. 

Nakon objave Salvinijevih komentara na "Fejsbuku" jedna od humanitarnih organizacija "Lajflajn" poslala je poruku - "kada nas fašisti reklamiraju", što je naišlo na oštro reagovanje italijanskog ministra unutrašnjih poslova. 

"Uvrede i prijetnje nas neće zaustaviti. Italijani će od sad voditi svoju zemlju", napomenuo je Salvini. 

Salvini je komentare objavio usljed spora sa nevladiniom organizacijama nakon što Italija nije dozvolila ulazak u lugu broda "Akvarijus" sa više od 600 migranata. 

Taj brod je sada na putu ka Španiji. Španija je danas saopštila da je prihvatila ponudu Francuske da uzme određeni broj migranata sa broda "Akvarijus". 

"Francuska Vlada će zajedno sa Madridom raditi na rješavanju pitanja migranata koji će stići sutra", rekla je zamjenik španskog premijera Karmen Kalvo. 

Novi španski premijer Pedro Sančez naredio je 11. juna vlastima Španije da dozvole brodu sa 629 migranata da pristane u špansku luku u Valensiji, nakon što su pristup odbile Italija i Malta. 

Spasilački brod "Akvarijus" koji je u vlasništvu humanitarne organizacije "SOS Mediteran" bio je blokiran na Sredozemnom moru sa migrantima, među kojima je 123 djece bez pratnje i sedam trudnica. 

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)