Iranski ministar spoljnih poslova

Zarif otkazao posjetu Beču zbog izraelske zastave

  • 15.05.2021. 13:20

BEČ - Iranski ministar spoljnih poslova Muhamed DŽavad Zarif otkazao je posjetu Beču, kako bi pokazao nezadovoljstvo zbog odluke vlade austrijskog kancelara Sebastijana Kurca da istakne izraelsku zastavu u prijestonici Austrije, u znak solidarnosti za Izraelom, saopštilo je austrijsko Ministarstvo spoljnih poslova.

Neimenovani portparol austrijskog ministra spoljnih poslova Aleksandra Šalenberga rekla je da je on trebalo da se sastane sa Zarifom, ali da je iranski ministar otkazao posjetu.

Izvještaj o otkazivanju posjete Zarifa prvi je objavio list "Prese".

"Žalimo zbog toga i primili smo k znanju, ali za nas je jasno kao dan da nećemo ćutati kada Hamas ispali više od 2.000 raketa na civilne mete u Izraelu", istakla je portparol Šalenberga.

Najmanje 132 ljudi ubijeno je u Gazi od ponedjeljka, 10. maja, uključujući 32 djece i 21 ženu, saopštili su zvaničnici palestinske medicinske službe.

Izraelske vlasti saopštile su da je u Izraelu poginulo osmoro ljudi, od kojih su njih šestoro civili, uključujući dvoje djece.

Zarif je otkazao posjetu u vrijeme razgovora u Beču čiji je cilj oživljavanje Sporazuma o nuklearnom programu Irana.

Kurc je isticanje izraelske zastave na zgradi u kojoj se nalazi njegov kabinet nazvao znakom soliratnosti usljed novih sukoba na Bliskom istoku.

Međutim, potez austrijskog kancelara kritikovao je šef iranske delegacije na razgovorima u Beču Abas Arakči.

"Beč je sjedište Međunarodne organizacija za atomsku energiju i UN, a Austrija je do sada bila sjajan domaćin za pregovore. Šokantno i bolno je vidjeti iznad kancelarija vlade u Beču zastavu okupacionog režima, koji je brutalno ubio nekoliko desetina nedužnih civila, uključujući veliki broj djece, u samo nekoliko dana. Mi smo uz Palestinu", napisao je Arakči na "Tviteru".

Poznato je da su Iran i Izrael dugogodišnji neprijatelji. 

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:50 Серија: Ред Рок (12+)

    '''Серија: Ред Рок (12+)

  • 23:20 Ноћни програм

    Ноћни програм