Ispovijest zaraženih

Zaraženi virusom korona: "Pluća su mi bila kao papirna kesa"

  • 11.03.2020. 18:11

Virus korona je buknuo krajem decembra 2019. godine u kineskom gradu Vuhan. Tri mjeseca kasnije Covid-19 se proširio na ostale dijelove svijeta, a svakog dana se registruje na hiljade novih slučajeva zaraženih osoba.

Glavni simptomi virusa korona su visoka temperatura (iznad 38 stepeni), kašalj, kratak dah i teškoće u disanju... Međutim, tegobe se mogu razlikovati od slučaja do slučaja, a glavni razlog različitog intenziteta simptoma leži u sposobnosti imunološkog odgovora na virus.

Dokaz za to je ispovijest pacijenata koji su preležali virus korona, a koji su u razgovoru za svjetske medije otkrili potpuno različite simptome, kao i tok i razvoj infekcije.

Bridžit Vilkins je putovala iz Australije do Singapura na svadbu svoje prijateljice. Sada se nalazi u karantinu u Brizbejnu nakon što je uradila test na virus korona, koji je otkrio prisustvo infekcije u organizmu.

Britanka je otkrila svoje glavne simptome koji su ukazivali na bolest - glavobolju, upalu grla i umor.

Zapravo, ona nije shvatila da se zarazila virusom i vjerovala je da tegobe predstavljaju samo umor od dugog leta. U razgovoru za "7NEWS" otkrila je da i dalje ima ove pomenute simptome, "ali ništa više od toga".

- Mnogo se diže panike i histerije oko virusa korona. Iako je riječ o ozbiljnoj infekciji, ona je posebno opasna za stariju populaciju i hronične bolesnike. Mislim da treba da se smirimo, jer mnogi ljudi, poput mene, smatraju da je ovo samo nešto duža prehlada - kazala je.

PROFESOR IZ BRITANIJE: MISLIO SAM DA IMAM OBIČNU PREHLADU

Profesor engleskog jezika, Konor Rid iz Velsa, već godinama živi u kineskom gradu Vuhan. Veruje se da je on prvi Britanac koji se zarazio virusom korona.

Kako je ispričao, prije dijagnostikovane infekcije mislio je da ima običnu prehladu. Osećao se loše tačno 24 dana, otišao je u bolnicu, a ljekari su mu dijagnostikovali novi soj virusa korona, poznat kao Covid-19.

KONOR(25): GLAVA MI JE PULSIRALA, A PLUĆA SU SE ČULA KAO KAD NEKO GUŽVA KESU

Dvadesetpetogodišnji muškarac je opisao da je sve počelo od bola u glavi.

- Nakon sedam dana više nije izgledalo kao prehlada. Cijelo tijelo me je boljelo, glava mi je pulsirala, oči peckale, a osjećao sam kao da mi se grlo suzilo - ispričao je.

Rekao je da su ga "boljele kosti" i imao je "užasan kašalj". Nakon 11 dana počeo je da se znoji, imao je groznicu i vrtoglavicu.

- Nisam mogao lepo da udahnem vazduh, a kada izdahnem pluća su mi zvučala kao da se gužva papirna kesa. Tada sam shvatio da nešto nije u redu i da moram da posetim ljekara - ispričao je svoje iskustvo Konor.

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    Бизнис клуб (Р)

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина