Prvi slučaj zabilježen

Zaraza koronavirusa stigla i u Britaniju

11:11, 31.01.2020.
Izvor: Tanjug
Prvi slučajevi zaraze koronavirusom zabilježeni su i u Velikoj Britaniji.

Dvije osobe iz iste porodice dobile su dijagnozu zaraze novim koronavirusom.

– Možemo da potvrdimo da su dva pacijenta iz Engleske, članovi iste porodice, pozitivni na koronavirus. Oni su zbrinuti i mi koristimo testirane procedure za kontrolu infekcije, kako bismo sprečili dalje širenje virusa – rekao je jedan zdravstveni zvaničnik.

Britanija je postala 23. država ili teritorija van Kine koja je objavila da se zaraza novim koronavirusom tamo proširila.

Kineska nacionalna zdravstvena komisija objavila je da je, prema posljednjim podacima, 213 osoba umrlo od posljedica koronavirusa, dok je 9.692 zaraženo.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je juče vanrednu zdravstvenu situaciju na globalnom nivou zbog koronavirusa, nakon što se broj oboljelih za nedjelju dana više nego deset puta povećao.

SZO je saopštila da hitna situacija na globalnom nivou predstavlja “vanredni događaj”, što znači da predstavlja rizik po druge zemlje i zahtijeva koordinisan medjunarodni odgovor.

Stručnjaci navode da posebno zabrinjavaju slučajevi prenošenja virusa sa osobe na osobu u zemljama izvan Kine jer oni nagovještavaju da postoji veća mogućnost za dalje širenje virusa.

Proglašenje vanredne situacije na globalnom planu pokreće preporuke svim zemljama. Ono je usmjereno na sprječavanje ili smanjenje širenja virusa preko granice, uz izbegavanje nepotrebnog miješanja u trgovinu i putovanja.