Sumnja se da je prevozio naftu za Siriju

Zapljenjen tanker u španskim vodama

  • 04.07.2019. 16:51

Policija i carina Gibraltara zaplenili su brod za koji se sumnja da prevozi naftu za Siriju. Zapljenu su, kako prenosi Sputnjik internešenel, zapravo izvršili marinci Ujedinjenog kraljevstva, ali po nalogu SAD.

Policija i carina Gibraltara zaplijenili su brod za koji se sumnja da prevozi naftu za Siriju.

Cijela akcija preduzeta je jer je Sirija pod sankcijama EU i dopremanje sirove nafte u tu ratom pogođenu zemlju smatra se kršenjem međunarodnih propisa.

Odlazeća britanska premijerka Tereza Mej pozdravila je potez Gibraltara, uz ocjenu da je takav potez poslao jasnu poruku da se kršenje sankcija neće tolerisati.

U međuvremenu se oglasio i španski ministar spoljnih poslova Žozep Barel, koji je potvrdio da su zapljenu tankera sproveli marinci Ujedinjenog kraljevstva, na zahtjev SAD, uz napomenu da je brod uhvaćen u španskim vodama. To bi značilo, dodao je on, da je potrebna istraga o tome da li je zapljenjeni tanker prekršio teritorijalni integritet Španije, nedozvoljenim ulaskom u vode te zemlje.

Gibraltarski ministar Fabian Pikardo izjavio je da njegova vlada ima čvrste dokaze da je supertanker prevozio sirovu naftu za rafineriju "Benjas" u Siriji, koja je pod sankcijama EU.

Prema podacima pomorskih obavještajnih službi, tanker je plovio pod zastavom Paname, a nafta koju prenosi je iz Irana.

Podsjetimo, u maju i junu dogodili su se napadi na tankere, koji su izazvali dodatno zatezanje odnosa između Irana i SAD. U prvom, majskom napadu, gađana su dva saudijska tankera u vodama Ujedinjenih arapskih emirata, koji je prevozio naftu za SAD, za šta je Vašington optužio Iran.

Mjesec dana nakon toga, napadnuta su dva tankera u Omanskom zalivu, koji su plovili pod norveškom zastavom, a radili su zajednu veliku japansku naftnu kompaniju. Taj napad odigrao se u trenutku kada je japanski premijer bio u Teheranu.
 

Тагови: