Zapadni Balkan biće uključen u paket zdravstvenih mjera

  • 18.07.2020. 10:50

Zemlje zapadnog Balkana biće uključene u paket zdravstvenih mjera koji je u srijedu, 15. jula, usvojila Evropska komisija radi jačanja zdravstvenih kapaciteta zemalja članica zbog epidemije virusa korona, pišu današnje Nezavisne novine.

Portparol za proširenje i susjedstvo u Evropskoj komisiji Ana Pisonero Hernandez rekla je da će, kad god to bude bilo potrebno, Evropska komisija pridružiti zapadni Balkan i zemlje susjedstva akcijama u ovom paketu.

- U saopštenju koje smo izdali jasno smo rekli da nam je iskustvo pokazalo da su koordinisane akcije sa susjedima na nivou EU od vitalne važnosti i da će sprečavanje i upravljanje svakom narednom epidemijom zahtijevati kontinuiranu saradnju i podršku našem neposrednom susjedstvu - rekla je je Hernandezova za Nezavisne novine.

Na stranici Evropske komisije pojašnjeno je da se ovaj paket mjera odnosi na sve potrebne akcije za bolju spremnost u suzbijanju pandemije, poput testiranja i praćenja kontakata, jačanja nadzora nad javnim zdravstvenim sistemom i bolje opremljenosti ličnom zaštitnom opremom, medicinskom opremom i uređajima.

- U akcije su uključene i mjere na menadžmentu kapaciteta u slučaju naglog porasta broja oboljelih, nefarmaceutske kontramjere, podrška manjinama i ranjivim kategorijama stanovništva i aktivnosti na suzbijanju izazova usljed sezonskog gripa - naglasili su oni.

U Delegaciji EU rekli su Nezavisnim novinama da je iz EU u BiH do sada za hitne medicinske potrebe u vezi sa virusom korona isporučena medicinska oprema u vrijednosti od oko sedam miliona evra, te su naglasili da je pomoć otišla u tridesetak gradova u svim dijelovima BiH.

Oni ističu da će nabavka opreme biti nastavljena i u narednom periodu, u skladu s potrebama na terenu.

Iz Delegacije EU su naveli da je do sada isporučeno milion zaštitnih maski, 61 respirator, 7.500 testova, 20 ultrazvučnih aparata, osam rendgenskih aparata, devet aparata za anesteziju, te dvije hiljade pulsnih oksimetara.

Kada je riječ o Republici Srpskoj, istakli su da je pomoć isporučena u Prijedor, Banjaluku, Gradišku, Doboj, Brčko, Bijeljinu, Istočno Sarajevo, Zvornik, Foču, Nevesinje i Trebinje.

Pročitajte još:

Vučić upisao fakultet

Jutjuber iz FBiH izvrijeđao policiju Srpske, nazvao ih idiotima i zatucanim

Detalji šokirali javnost: Silovao žene dok mu se djevojka u BiH porađala

Brutalno pretukli bolesnog mladića u Kozarskoj Dubici, sve snimali

Očajni otac tri puta pokušao da skoči u rijeku: "Kad nje nema, neka nema ni mene"

Тагови:
  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина