Rusija

Zapad onemogućio istragu o upotrebi hemijskog oružja u Siriji

  • 25.03.2019. 16:44

Zapadne države ometaju rad Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OPCV) u određivanju toga da li je hemijsko oružje korišćeno u Siriji, saopšteno je iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova.

U saopštenju se navodi da Ministarstvo, nakon redovnog sastanka Izvršnog savjeta OPCV od 12. do 15. marta u Hagu žali zbog saznanja da su predstavnici zapadnih zemalja ponovo zauzeli destruktivan stav u vezi sa bilo čim što bi moglo da razjasni detalje sirijskog dosijea o hemijskom oružju. 

Ruske diplomate podsjetile su da su predstavnici zapadnih zemalja blokirali prijedlog Rusije i još nekoliko zemalja da se održi kratak sastanak sa svakim od stručnjaka Misije OPCV za pronalaženje činjenica koji su učestvovali u istrazi o navodnoj upotrebi hemijskog oružja u sirijskom gradu Duma u aprilu 2018. godine. 

Iz Ministarstva su naglasili da se istraga "vuče" već skoro godinu dana, te da su SAD, Velika Britanija i Francuska iskoristile događaje u Dumi kao izgovor za vazdušne napade na sirijske objekte za istraživanje, što je bilo suprotno Povelji UN i univerzalno priznatom međunarodnom zakonu, javio je TASS. 

Iz Ministarstva ističu da je pomenuti događaj u Dumi bila još jedna inscenirana provokacija ozloglašene nevladine organizacije "Bijeli šljemovi". 

U saopštenju se napominje da su ruski vojni stručnjaci posjetili Dumu nekoliko dana nakon incidenta i detaljno proučili sve dokaze i činjenice u vezi sa ovim incidentom, te zaključili da taj događaj nema veze sa sirijskom avijacijom. 

"Određeni nezavisni zapadni stručnjaci, kao i stručnjaci iz Misije OPCV u Siriji, čija saznanja nisu čak ni pomenuta u konačnom izvještaju, takođe su prosudili da je incident u Dumi insceniran", naglašava se u saopštenju. 

U Ministarstvu pretpostavljaju da bi isključivanje njihovih saznanja iz izvještaja moglo da bude razlog javnom protivljenju ruskoj inicijativi da se održi sastanak na kojem bi se otkrila istina o još jednom manipulisanju izvještajem, sa ciljem da se smijeni vlast u Siriji. 

"Moskva je zabrinuta zbog činjenice da su ovakvi postupci postali redovni i da se sprovode u prećutnom sporazumu sa Tehničkim sekretarijatom OPCV, koji mora da nije svjestan da se ova isključivo tehnička i nekada međunarodna struktura sa autoritetom pretvorila u geoplotički alat za podržavanje interesa manje grupe zemalja na Bliskom istoku i u drugim dijelovima svijeta", dodaje se u saopštenju.  


 

Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином