Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije

Zaharova: Događaji u Vašingtonu unutrašnja stvar SAD

  • 07.01.2021. 14:47

Moskva smatra da su protesti u Vašingtonu unutrašnja stvar SAD, ali primjećuje raskol u američkom društvu izazvan zastarjelim izbornim sistemom, izjavila je portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.

"To je unutrašnja stvar SAD. Istovremeno skrećemo pažnju na to da je izborni sistem u SAD arhaičan, ne zadovoljava savremene demokratske standarde, stvarajući mogućnosti za brojne prekršaje, a američki mediji postali su instrument političke borbe", napisala je Zaharova na "Fejsbuk" profilu.

Prema njenim riječima, ovo je u velikoj mjeri razlog za raskol u društvu, koji se sada primjećuje u SAD, prenosi "Sputnjik".

"Želimo prijateljskom američkom narodu da dostojanstveno preživi ovaj dramatični trenutak u sopstvenoj istoriji", navela je Zaharova.

Pristalice američkog predsjednika Donalda Trampa, koje su se okupile u Vašingtonu u znak podrške, upale su sinoć u zgradu Kongresa, prekinuvši zasjedanje na kojem je trebalo da se odobre rezultati posljednjih izbora.

Načelnik vašingtonske policije saopštio je da su tokom protesta u gradu ubijene četiri osobe.

Nakon što je policija uspostavila uspostavila kontrolu u Kapitolu, američki Kongres potvrdio je brojanjem glasova elektorskog koledža da je Džozef Bajden 46. predsjednik SAD.

Inauguracija će biti održana 20. januara.

Тагови: