Zaglavio zatvor zbog prevare od 50 miliona evra, ali policiji ne da šifru za bitkoine

19:09, 18.02.2021.
Izvor: Telegraf.rs
Thumbnail
U njegovom "digitalnom novčaniku" nalazi se više od 1.700 bitkoina, čija je trenutna vrijednost 39.000 dolara "po komadu"...

Njemački tužioci su od jednog prevaranta zaplijenilii bitkoine vrijedne više od 50 miliona evra, ali su se odmah našli u problemu, pošto nisu mogli da "otključaju" novac.

Tužilac, u bavarskom gradu Kemptenu, Sebastijan Murer je potvrdio slučaj čovjeka koji je osuđen zbog prevare i koji sve vrijeme boravka u zatvoru policiji ne želi da kaže lozinku za pristup "digitalnom novčaniku" u kome se nalazi više od 1.700 bitkoina.

Prevarant je osuđen na više od dvije godine zatvora zbog tajnog instaliranja softvera na druge računare kako bi ih iskoristio da "rudari" bitkoine, javlja Rojters.

Bitkoin se čuva u softveru poznatom kao digitalni novčanik koji je osiguran šifrovanjem. Lozinka se koristi kao ključ za dešifrovanje, otvaranje novčanika i pristup bitkoinima. Ako se lozinka izgubi, korisnik ne može da otvori novčanik.

Kada je prevarant "strpan" iza rešetaka, njegova zaliha bitkoina vrijedela je tek mali djelić trenutne vrednosti te kriptovalute, prenosi Sputnik.

Cena bitkoina je porasla tokom protekle godine, dostigavši rekordnih 42.000 dolara u januaru, ali su se vlasti ipak obezbijedile da muškarac ne može da pristupi tom trenutno izuzetno velikom iznosu novca.