Virus korona

Za tri dana testirali kompletan grad od 18 miliona stanovnika: Šta se događa u Kini?

19:10, 10.06.2021.
Otkako se kovid 19 prvi put pojavio u Kini, supersila se brzo oporavila i "izbacila" koronavirus iz zemlje. Dok je veći dio svijeta prošle godine bio "pod ključem", u Vuhanu se život vratio u normalne tokove, kao i u ostatku zemlje sa 1,4 milijarde ljudi.

Za to su ponajviše zaslužne stroge blokade i teški pokušaji suzbijanja virusa, koje su izazivale kritike grupa za ljudska prava. Ipak, čini se da je ova strategija djelovala.

Međutim, u posljednjih nekoliko nedjelja Kina se našla u situaciji sa kakvom se nije suočavala ni u jeku prve epidemije u zemlji.

Izbijanje novog, opasnijeg soja Delta, odnosno indijskog u južnom gradu Guangdžou širi se uprkos nevjerovatnim naporima da se on zaustavi. Štaviše, Delta soj se širi brže od bilo koje druge epidemije u Kini.

Prvi lokalni slučaj novog soja, koji je prouzrokovao najsmrtonosniji talas korone u Indiji, otkriven je 21. maja kod 75-godišnje žene koja je posjetila jedan restoran.

Za skoro tri nedelje grad je bilježio 157 slučajeva, a dnevno se otkriva desetak novih infekcija.

Kina riješila da testira svakog stanovnika Guangdžua

U nevjerovatnom poduhvatu, grad je između nedjelje i utorka testirao praktično cjelokupno stanovništvo grada od 18,7 miliona ljudi, a neke čak i dva puta. Tako je u cijeloj Kini čak 27 miliona ljudi, što je više od ukupne populacije Australije, testirano 26. maja.

Vlasti su takođe potpuno zatvorila predgrađa sa ukupno više od 180.000 stanovnika, pri čemu gotovo niko ne smije da izlazi iz kuće, osim ako ide da se testira.

"Epidemija sa kojom se ovoga puta suočio Guangdžou predstavlja neviđenog protivnika, a da bi se on pobijedio potrebne su odlučnije i strože mjere", rekao je Žang Žubin, zamenik direktora Centra za kontrolu bolesti Gugangžou, na konferenciji za novinare.

Stroge mjere za strance

Neke od mjera koje Kina sada sprovodi u namjeri da zaustavi virus ne mogu se vidjeti nigdje drugdje u svijetu.

Putnici iz desetine zemalja moraju provesti dvije nedjelje u krantinu pod nadzorom poslodavca i prije nego što odlete u Kinu.

Kada tamo dođu, putnici moraju provesti najmanje dvije nedelje, a ponekada i tri (ili duže) u karantinu pod nadzorom vlade, čak iako su potpuno vakcinisani.

Kontinuirano testiranje otvara mogućnost lažno pozitivnih rezutata, što zauzvrat dovodi do dodatnih testova i dodatnih dana ili nedjelja u izolaciji.

Njemački državljanin koji je prošlog mjeseca doletio u Šangaj rekao je za Njujork tajms da je tri dana bio zatvoren u bolničkoj sobi za izolaciju jer je bio pozitivan na antitijela za koja se vjeruje da potiču od druge doze vakcine.

Rekao je da su mu medicinske sestre vadile krv dva puta dnevno i svakodnevno uzimale šest briseva iz grla, četiri iz nosa i dva analna u sobi koja nije imala peškire, totaletni papir i televizor, a krevet je predstavljala čelična ploča sa tankom prostirkom.

Kineski ljekari tvrde da invazivni postupak uzimanja analnog brisa može biti efikasniji u otkrivanju virusa nego bris nosa. Stručnjaci van Kine se ne slažu sa tim.

Zaražavaju se i vakcinisani

Više od nedjelju dana zaredom u Kini se protiv kovida 19 svakodnevno vakciniše oko 20 miliona ljudi.

Kina je administrirala nešto više od 800 miliona doza svojoj populaciji od oko 1,4 milijarde ljudi. Prema trenutnoj stopi, mogli bi u potpunosti da vakcinišu čitavu populaciju za oko tri mjeseca.

"Malo je vjerovatno da će uspijeti da održe ovaj tempo", kaže Rajna Makintre, epidemiolog sa Unvierziteta u Novom Južnom Velsu.

Prema njenim riječima, većina do sada vakcinisanih bila je u gradovima, kao što je Peking u kojem je 87 odsto odraslih dobilo barem prvu dozu. Posao će pak, postati teži kada se kampanja vakcinacije preseli u ruralna područja i mala sela.

Stručnjaci postavljaju pitanje i koliko su kineske vakcine efikasne nakon skokova infekcija u zemljama poput Sejšela i Mongolije koje su imale veliki broj oboljelih uprkos visokim stopama vakcinacije. I jedna, i druga zemlja su koristile vakcinu kompanije Sinofarm, mada su se Sejšeli delimično oslanjali i na AstraZeneku.

Delta varijanta koja sada kruži Guangdžuom takođe je pokazala sposobnost virusa da zarazi ljude koji su već bili vakcinisani.

Inače, Kina je razvila dvije vakcine protiv kovida 19 koje je odobrila Svjetska zdravstvena organizacija - Sinovak i Sinofarm.

SZO kaže da je veliko ispitivanje treće faze u više zemalja pokazalo da dvije doze vakcine Sinofarm, primjenjene u razmaku od tri nedjelje imaju efikasnost od 79 odsto protiv simptoma infekcije 14 ili više dana nakon druge doze.

Efikasnost vakcine protiv hospitalizacije bila je 79 odsto, istakla je SZO.

(euronews.rs)