Za Tihanovskom raspisana potjernica

  • 08.10.2020. 16:03

Za bivšom predsjedničkom kandidatkinjom Svetlanom Tihanovskom pokrenuta je potjernica, saopštila je pres služba Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije.

"Pojavljivanje njenog imena u bazi podataka Ministarstva unutrašnjih poslova objašnjeno je činjenicom da Glavni informativno-analitički centar Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije formira i održava Međudržavnu informacionu bazu, koja djeluje na osnovu Sporazuma o odnosu ministarstava unutrašnjih poslova u oblasti razmjene informacija od 3. avgusta 1992. godine i Sporazuma o razmjeni informacija u oblasti borbe protiv kriminala od 22. maja 2009. godine, koji su potpisani u okviru Zajednice nezavisnih država (ZND).

Prema saopštenju pres službe ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova, ova baza podataka formirana je u skladu sa Propisima nadležnih organa za sprovođenje međudržavne potrage za licima, odobrenim 2015. godine Odlukom Savjeta šefova vlada ZND.

Predstavnica Ministarstva unutrašnjih poslova Bjelorusije Olga Čemodanova potvrdila da je Tihanovska stavljena na međunarodnu poternicu. Za detalje je savjetovala da se kontaktira Istražni komitet.

Prema bazi podataka Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije, Svetlana Georgijevna Tihanovska, rođena 1982. godine, "traži se prema članu Krivičnog zakonika", broj člana u bazi podataka nije preciziran. Izvor je objasnio je da je njeno pojavljivanje u ruskoj bazi podataka "tehnički aspekt interakcije Saveznih država Rusije i Bjelorusije".